Rekonstrukce a přístavba Hlubočepy

05.02.2020 Individuální bydlení, Rekonstrukce, Rodinné domy

Radovan Schaufler, Jakub Roskovec / Schaufler-Roskovec
/ Dům z konce 19. století byl zachován, navazující přístavba ve tvaru L vytváří atrium otevřené k Dalejskému potoku.

*

V historické zástavbě pražských Hlubočep se podél Dalejského potoka dochovalo několik malebných zákoutí. Komplikovaný pozemek se od břehu potoka zvedá k ulici na severní straně s více než pětimetrovým převýšením, úzký dvoupodlažní dům z konce 19. století stojící v severozápadním rohu pozemku se stavebník rozhodl zachovat.

Navazující jednopodlažní přístavba, která je severní stranou cele pod úrovní ulice, má půdorys ve tvaru písmene L. Mezi novou částí a původním domem tak vzniká atrium otevřené směrem k potoku, jinak je pozemek z větší části zastavěn.

Do původního objektu bylo umístěno schodiště, dále je zde knihovna, pracovna v podkroví a na úrovni atria pokoj pro hosty. Nová část obsahuje hlavní obytný prostor s jídelnou a kuchyní, dva dětské pokoje a ložnici rodičů se zimní zahradou. Do hloubky dispozice, která se po svém vnějším obvodu přimyká k hranicím pozemku, přivádí denní světlo několik otvíravých světlíků. Dva velké prosvětlují obytný prostor s jídelnou, čtyři menší chodbu.

Původní objekt prošel náročnou rekonstrukcí, má nové železobetonové stropy a nový krov. Nosné stěny novostavby jsou ze škvárobetonových tvárnic suchého zdění (TESUZ). Jejich vnitřní povrch je ponechán bez omítek, aby se uplatnila struktura zdiva. Stropní konstrukci tvoří monolitická železobetonová deska. Tepelně izolační větraná fasáda přístavby má vnější plášť ze svislých smrkových lamel povrchově upravených olejovou lazurou. Plochá střecha je využita jako pobytová terasa, zábradlí střešní terasy je provedeno jako podlouhlý květináč. Projekční příprava začala v roce 2003, stavba byla dokončena počátkem roku 2007.

Plocha pozemku 394 m2, užitná plocha 212 m2.
Spolupráce Jan Ratiborský.

Autorská zpráva
Foto
Ondřej Polák

*

*

*

*

*

*

*