Proměna obývacího pokoje

08.09.2016 Individuální bydlení, Rodinné domy

Eva Bradáčová
/ Kompletní proměna obývacího pokoje v rodinném domě pomohla vhodnějšímu využívání prostoru podle současných požadavků.

*

Stav obývacího pokoje z 80. let o ploše 35 m2 byl zcela nevyhovující. Byla zde spousta nevyužitého prostoru kvůli nesprávně umístěnému vstupu na terasu, chyběly úložné prostory a krb na dřevo se již dlouhá léta nevyužíval. Proto se klienti rozhodli pro radikální a kompletní proměnu obývacího pokoje. Měnilo se vše od podlahy, radiátorů, nábytku, osvětlení, interiérových dveří až po změnu velikosti oken. Právě úprava oken a dveří na terasu, se kterou obytný prostor sousedí, pomohla lepšímu využití obývacího pokoje, aby vyhovoval současným nárokům klientů.

Jeden z původních vstupů na terasu se zazdil. Do vzniklého koutu se umístil pracovní stůl s policemi, pro který v domě nebyl vhodný prostor. Okno vedle pracovního stolu se zmenšilo tak, aby po jedné straně mohly být umístěny vestavěné úložné skříně. Jejich úchytky byly zvoleny velmi nenápadné
a zapuštěné, aby skříně zbytečně nepoutaly pozornost a více plnily funkci barevného protipólu tmavé kamenné stěny, která je hlavním motivem místnosti. Takto nenápadným způsobem se zvětšily úložné prostory, kterých ani v rodinném domě není nikdy dost. Z důvodu stísněnosti kuchyně, která na svou rekonstrukci teprve čeká, byla nerezová lednice zakomponována do řady vestavěných skříní co nejblíže kuchyni.

Okno nad původní pohovkou se zvětšilo na francouzské s posuvným křídlem. Vznikl pohodlnější vstup na přilehlou terasu a přímo z pohovky je krásný výhled do zeleně.

Nepoužívaný krb uprostřed místnosti se odstranil, a vznikla tak nika na atypický nábytek s policovou a prosklenou částí. Tyto prvky interiér oživují
a díky vhodně zvolenému materiálu více zateplují. Zbývající nábytek je kombinací moderního a antik stylu. Ten se vyskytuje jako konferenční stolek
a jako dekorace v podobě lampy a koberce.

Hlavním motivem obývacího pokoje je TV stěna, která je obložena pravým kamenem. Do této stěny byly před obložením vytvořeny niky pro zapuštěnou TV obrazovku a audio. Při práci byla nutná přesnost a šikovnost řemeslníků.

Aby se opticky prostor rozdělil, vytvořil se nad pohovkou sádrokartonový podhled se zapuštěnými bodovými svítidly. Na vyšší části stropu byla osazena přisazená světla. Rozdělením světelných okruhů si mohou obyvatelé dopřát různé světelné atmosféry podle momentální nálady.

Barevnost interiéru byla odvozena od kamenné stěny, která se majitelům líbila na první pohled. Objevují se v ní jak černé, tak i šedé odstíny. Podlaha byla vybrána ve středně světlém a teplém odstínu hnědé. Těmto nejvíce použitým barvám v místnosti se podřizovalo ostatní barevné ladění. Radiátory se barevně sladily s vestavěnou skříní, naopak pracovní stůl a nábytek vestavěný do niky se ladil k odstínu podlahy. Pohovka je v teplé světle šedé barvě, důležitým aspektem při její koupi byla pohodlnost. Klienti také měli požadavek na místo pro občasné přespání příležitostné návštěvy. Nechtěli však pohovku rozkládací, a tak se tento požadavek vyřešil pohodlnou lenoškou
s polohovacím záhlavím a zápatím.

Autorská zpráva
Foto Jiří Ernest

*

*

*

*

*