Přízemní dům Milovice

02.05.2018 Individuální bydlení, Rodinné domy

Ján Stempel, Jan Jakub Tesař / Stempel&Tesar architekti
/ Atmosféra lesního pozemku a místní požadavek na šikmou střechu určily proporce a podobu rodinného domu.

*

Parcela v centru Milovic, obklopená lesoparkem u klidné cesty, evokovala atmosféru lesního pozemku, o kterou jsme nechtěli novostavbou domu přijít. Tento první zásadní předpoklad následovala řada požadavků a místních regulativ, jež nakonec vyprofilovaly dům do výsledné podoby. Majitelům jsme se díky jejich jasné formulaci svých přání trefili do představ o vysněném domově první variantou.

Dům musel být jednopodlažní a bezbariérový. Hlavní obytný prostor měl být vzdušný a napojený bezprostředně na zahradu s bazénem. Ložnicová část měla mít šatnu, dvě koupelny a pokoj pro děti a vnoučata. Pro auto stačilo kryté stání, důležitý byl však sklad přístupný přímo zvenčí. Materiály přírodní, které zapadnou na místo.

Místní regulace povolovala pouze šikmou střechu, včetně mírného sklonu kolem 30 stupňů. To nakonec určilo základní proporce domu a jeho konstrukci. Na jednoduché zděné stavbě jsou uloženy sbíjené vazníky. Tvar střechy se propsal i do interiéru, kde stropy místností kopírují sklon vazníků. To celému interiéru, společně s otevřením na zahradu, dodává nezaměnitelný charakter. K dominantnímu modřínu na fasádě byly zvoleny kontrastní antracitové okenní rámy hliníkových oken a antracitová plechová střecha. Vše jsme navrhovali tak, aby dům splynul s okolními vzrostlými stromy.

Pozemek 840 m2, zastavěná plocha 234 m2, užitná plocha 115 m2.

Autorská zpráva
Foto Filip Šlapal