Přístavba vily ve Staré Boleslavi

24.01.2010 Individuální bydlení, Rodinné domy

Michal Kunc, Daniel Pospíšil /Atelier Kunc
Staré a nové, klasické a moderní… Dřevěný box spojený s původní vilou mozaikou teras a použitých materiálů…

Dřevěný box, krabička na všechno možné… Bydlení dvou generací, dvou rozdílných přístupů k životu… Krásný projekt, kombinace staré vily, kde žijí rodiče, a zahradního studia, dřevěného boxu, úplně jinak koncepčně řešeného, pro mladou rodinu. (Klient je režisér, dlouholetý přítel.)

Bylo zvláštní a krásné pozorovat, jak ten projekt omladil a spojil obě generace. Na začátku byla klasická skica, ze které nikdo (kromě nás) nemohl poznat, jak to celé vlastně bude fungovat, ale měli jsme od začátku obrovskou důvěru klientů. Bylo to velmi zavazující, všichni se těšili, jak dům bude ve finále vypadat, fungovat, jak se staré propojí s novým….

Museli jsme skloubit spoustu požadavků obou rodin, od obytného prostoru volně propojeného se zahradou po nový kurník pro slepice… Nakonec jsme vymysleli koncept dlouhého boxu, ve kterém jsou jednotlivé prostory funkčně řazené za sebou, garáž, sklad, pracovna, obývací prostor otevřený na terasu a zahradu, koupelna, WC, ložnice, zahradní sklad atd. Nový objekt zabírá celé čelo parcely a díky terase složené z mozaiky materiálů – dřevo, cihla, kámen, tráva, bambus – vytváří spojující prvek s původní vilou. Velkou výzvou byla zahrada, navrhli jsme si koncept sami a přizvali zahradního architekta pro realizaci… Důvěru jsme nezklamali, po letech se do Boleslavi rádi vracíme a předvádíme našim novým klientům, jak by měl výsledek vypadat…

Autorská zpráva
Foto Jan Vrabec