Novostavba rodinného domu

07.05.2018 Individuální bydlení, Rodinné domy

Michal Schwarz
/ Lichoběžný průřez domem inicioval řešení místností s rozdílnými výškami. Zastřešená terasa rozšiřuje obytný prostor do zahrady.

*

Projekt řeší novostavbu rodinného domu pro čtyřčlennou rodinu. Pozemek leží v nově zastavěném území při okraji obce. Parcela má plochu 520 m2 a je součástí nové parcelace původních zemědělských pozemků. Terén je rovinatý, na pozemku nejsou žádné původní dřeviny.
Na nové parcelaci je platné hromadné územní rozhodnutí, kde jsou určeny některé společné limity, především sklon střechy (min. 15 %), stavební čára, výška hřebene, typ a barevnost střešní krytiny a omítek.

Koncept
Pro zvolené řešení je určující požadavek platného územního rozhodnutí na minimální sklon střechy 15 % a z toho vzešlý požadavek na využití šikmé střechy pro vložené patro v dětských pokojích.
Nestandardní lichoběžný podélný průřez domem inicioval řešení hlavních prostor – nižší vstupní část, vysokou obytnou část, vložené lehké patro horní haly a převýšený objem dětských pokojů.
Důležitým prvkem zvoleného řešení je právě horní hala, která je oboustranně prosvětlená a pomocí široké spáry mezi svou podlahou a stropem obývacího pokoje prosvětluje i přízemí. Světlem, průhledy, lehkou konstrukcí a použitým materiálem (kov, dřevo) tak hala vytváří nevšední atmosféru a dojem velkého prostoru v srdci jinak poměrně malého domu.

Dispoziční řešení
Dům tvoří sestava tří hmot – garáže, vlastního domu a zastřešené terasy.
Celá sestava je odsazena 6 m od uliční čáry tak, že garáž je zároveň 2 m od východní hranice pozemku a 3 m od hranice severní.
Mezi garáží a vjezdovými vraty je dlážděná plocha (dvorek) s otvorem pro vysokokmenný strom. Mezi garáží a domem je pak dlážděné zápraží, částečně kryté stříškou, s lavičkou vykonzolovanou ze stěny garáže. Garáž má kromě vrat také dvoje dveře, jedny přímo proti vstupním dveřím do domu.
Rozšířená část chodby u vstupu je slouží jako zádveří s botníkem a skříní na oděvy. Chodba pokračuje dál kolem koupelny a schodiště do hlavního obytného prostoru. Osvětlena je podélným oknem u podlahy a prosklenými dveřmi.
Obývací pokoj s kuchyňským a jídelním koutem má převýšený strop a velké rohové prosklení do zahrady a na terasu. Za schodištěm je průchod do pracovny (hostovského pokoje), pod schody je komora. Strop je zde snížený
a nad ním je úložný prostor.
Po schodech je možné vystoupat na dřevěné plato horní haly s velkým oknem do zahrady, s knihovnou v nice na severní straně a spárou (cca 30 cm) mezi podlahou a stropem zvýšené části. Spára u podlahy bude zpočátku zahrazena sítí, později bude ponechána volná – podlaha „zabíhá“ pod strop, nelze tedy do otvoru nechtěně vstoupit.
Z haly se vchází do všech ložnic i koupelny. Dětské ložnice jsou přístupné přes krátké schůdky a budou v počátku tvořit jednu větší místnost, připravenou ale k pozdějšímu rozdělení. Na západní straně, v nejvyšší části domu, je do dětského pokoje vloženo patro na spaní; svou dostatečnou podchodnou výškou je ale možné jakékoli využití.
Na východní straně schodiště je ložnice rodičů se samostatnou šatnou a velká koupelna.
V návrhu byl také kladen důraz na řešení zastřešené terasy jako rozšíření obytného prostoru a intimního krytého prostoru před vstupem.

Autorská zpráva