Malý dům s výhledem

16.03.2017 Individuální bydlení, Rodinné domy

Lenka Křemenová, David Maštálka, Jakub Filip Novák / A1Architects
/ Focení domu proběhlo záměrně po dvou letech užívání, kdy dům již poskytuje prostor pro čtyři členy rodiny.

+

Ideální místo pro vlastní dům na vyvýšeném svahu nad vsí s výhledem na hrad Točník by si přál snad každý, kdo má rád pohled do krásné krajiny a čerstvý vzduch od západu. Přesně s takovým pozemkem v okrese Beroun k nám na podzim roku 2007 zavítali mladí klienti. Jejich přáním bylo navrhnout prostorově a tvarově jednoduchý dům, který by přirozeně splynul s místním venkovským charakterem a který by respektoval omezený rozpočet stavby.

Navrhli jsme společně nový dům se sedlovou střechou – v podstatě všední a čistý archetyp domu s převýšeným podkrovím, kde se chodba stává pracovnou a hernou s krásným výhledem na místní kraj. Dům, kde v přízemí se odehrává veškerý rodinný život a kde podkroví je naopak věnováno individuálním aktivitám jednotlivých členů rodiny. Dveře do dětských pokojů jsou zároveň tabule, které se mohou hodit jak na školní úkoly, tak pro zanechání vzkazu ostatním členům rodiny. Až holky povyrostou, budou spát v nejvyšší části podkroví, odkud je výhled střešními okny na západ ještě širší než od psacího stolu v patře. Stejně jako je prostá a jasná vnější forma domu, je i vnitřní dispozice navržena jako přehledná a jednoduchá s využítím každého metru podlahové plochy. Hlavní prostor s kuchyní se otevírá do krajiny směrem
k západu a je s ní propojen velkým dřevěným plató, které na západní straně vystupuje v podobě lávky na hranu svahu. Jedním z požadavků byl také prostor pro pianino, které jsme po společné diskuzi umístili na rozhraní hlavního prostoru v přízemí a nástupu na schodiště do patra, čemuž byla přizpůsobena šířka průchodu. Tóny pianina tak přirozeně probíhají celým domem. Zahrada kolem je „obyčejná“ travnatá plocha s několika ovocnými stromy a kultivovanou vegetační úpravou svahu.

Stavba je zděná a probíhala bez větších nesnází, od původního návrhu
s klasickou vesnickou bílou omítkou a obloukovou římsou se změnila,
v podstatě pouze zjednodušila, římsa a vnější barva se upravila na teple šedou, ostatní detaily se podařilo udržet dle projektu a našich společných představ.
Focení domu proběhlo jednoho krásného letního dne, záměrně po dvou letech užívání, kdy již dům poskytuje prostor pro čtyři členy rodiny.

Užitná plocha 115 m2.

Autorská zpráva
Foto David Maštálka

+

+

+

+

+

+

+

*

*