House 19 ve Velké Británii

20.03.2017 Ekologie, Individuální bydlení, Rodinné domy

Jestico + Whiles
/ Energeticky šetrný rodinný dům s nulovou uhlíkovou stopou je příkladem udržitelné výstavby v kontextu starobylého historického města.

*

House 19 je energeticky šetrný rodinný dům s nulovou uhlíkovou stopou, který se nachází v hrabství Buckinghamshire severovýchodně od Londýna. Je příkladem současné udržitelné výstavby, která může skvěle zafungovat
i v kontextu starobylého historického města, jako je Old Amersham. Důmyslná orientace domu na pozemku, jeho tvar, zahrada evokující divokou louku či využití environmentálních prvků a lokálních materiálů elegantním a moderním způsobem podtrhuje přirozenou krásu místa na dohled Chilternských kopců. Dům ocenil i Královský institut britských architektů (RIBA), který britsko-české architektonické kanceláři Jestico + Whiles udělil ocenění RIBA South Awards 2016.

House 19 zaujímá vedoucí postavení v místní zástavbě, dominuje jí ale s velkou pokorou. Využívá tmavě mořených vertikálních desek cedrového dřeva na vnějším opláštění, speciální techniku pro zpracování křemene na venkovních zdech, střešní krytiny z tmavého zinku či akcenty cortenové oceli jako poctu místní historii a tradici. Odborné znalosti architekta i jeho vášeň pro dlouhodobě udržitelný rozvoj jsou zřejmé z kombinace jednoduchých, praktických a především trvalých konstrukčních prvků, které tvoří podstatu celého návrhu.

Mezi takové patří i pasivní a aktivní využívání sluneční energie. Dvoupodlažní dům je podélnou osou orientován východ-západ, což mu umožňuje udržet teplo v interiérech i v zimě. Naopak prodloužené stínící přesahy střech zabraňují přehřívání jižní prosklené fasády a místností v přízemí během letních měsíců. Aktivně dům generuje elektrickou energii prostřednictvím fotovoltaických panelů o výkonu 4 kW, které jsou umístěny na střeše orientované k jihu. Spotřebu elektrické energie přitom snižuje na minimum LED osvětlení i vysoká hladina přirozeného denního světla.

Ze všech místností v horním podlaží se otevírá ničím nerušený výhled do dalekého okolí. Okna rámují výhled na historickou část města, zároveň nabízí široké spektrum pohledů na zvlněný terén Chilternských kopců s bukovými lesy na jižní straně. Denní světlo se v interiéru láme a pohrává si se slunečními paprsky, takže vnitřní atmosféra se v závislosti na denní době i ročním období neustále proměňuje.

Vytápění zajišťuje podzemní tepelné čerpadlo o výkonu 10 kW, které slouží jako jediný zdroj tepla pro nízkoteplotní podlahové vytápění a zároveň zajišťuje ohřev vody. Vzduchotěsné těžké konstrukce s vysokou tepelnou setrvačností, trojitá okna a kvalitní tepelně izolační materiály minimalizují tepelné ztráty a přirozeně snižují provozní náklady.

Ventilační systém zajišťuje výměnu vzduchu přes vysoce účinný výměník s rekuperací tepla. Čerstvý vzduch zvenku se nasává na zahradě a před vstupem do domu se v zimě předehřívá a v létě ochlazuje v trubkách o celkové délce 40 metrů, které jsou umístěny pod zemí v dvoumetrové hloubce. Dvojnásobná výška stropů v centrální části domu spolu s otevíratelnými vertikálními okny horního podlaží navíc umožňují přirozené provětrávání prostorů v letních měsících.
Dešťová voda se používá pro splachování toalet, praní a zalévání zahrady. Spotřeba vody je snižována využíváním energeticky nejúspornějších spotřebičů, jaké jsou na trhu dostupné, a výběrem sanitární keramiky s úsporným splachovacím mechanismem.

House 19 reprezentuje ekologicky odpovědné stavby, které odpovídají požadavkům na bydlení v 21. století. Nabízí nejen promyšlený vzhled a maximální využití prostor, ale také nízké náklady na provoz a údržbu díky důmyslnému využívání energeticky úsporných prvků. Představuje proto dobrý vzor pro výstavbu rodinných domů v České republice.

Tisková zpráva
Foto Grant Smith