Dům se zahradami

13.02.2019 Individuální bydlení, Rodinné domy

Mai Lan Chi Obtulovičová, Marek Obtulovič / ODDO architects
/ Na pozemku úzkém pouhé 4 m bylo pro čtyřčlennou rodinu navrženo bydlení s velkoryse otevřeným prostorem a střešními zahradami.

*

Parcela domu se nachází v hustě zastavěném městě Hanoji v severním Vietnamu. Součástí pozemku je zahrada s ovocnými stromy. Pozemek bude
v blízké budoucnosti rozdělen na několik menších stavebních parcel, takže současná zahrada bude zastavěna. Čtyřčlenná rodina, pro kterou je dům navržen, bydlí v současné době ve starém domě v blízkosti zahrady.

Dům je komponován jako jednopodlažní lineární hmota, na které jsou nasazeny tři kubusy o různých velikostech. Na střechy, do exteriérových
a interiérových atrií jsou vysazeny stromy jako důležitá součást domu.

Parcela domu je velmi úzká, pouhé 4 m.  Základní myšlenkou návrhu je udržet otevřenost přízemí, aby měli obyvatelé pocit velkorysosti prostoru, byť je to malý dům. Vyčlenit funkce v takto lineárním prostoru nám napomáhají stromy, které jednotlivé zóny vizuálně oddělují. Zároveň je obyvatel domu v těsném kontaktu se zelení, ta přispívá k pozitivní atmosféře domu.

Horní podlaží je navrženo jako zeleninová zahrada, ovocná zahrada a prostor rodičovské ložnice. Zahrady jsou připomínkou původní zahrady na pozemku, rodina si může pěstovat sama zeleninu a ovoce i v tak neskutečně zastavěném městě, jakým je Hanoj. Město čelí velkým problémům s přelidněním, znečištěním, hlukem a nedostatkem zeleně. Uzemní plánování je nefunkční, takže jednou z možností je se soustředit na kvalitu jednotlivých domů, tedy vytvořit komfortní prostředí s možností relaxovat ve vlastním mikrosvětě s trochou zeleně.

Při procházení domem v přízemí ho poznáváte v této posloupnosti: zelené atrium – obývací pokoj – zelené atrium – kuchyň s jídelním stolem – zelené atrium – dětský pokoj – zelené atrium. Atria jsou jakýmsi meziprostorem obytných místností.

Výraznému snížení spotřeby elektřiny na provoz klimatizace pomáhá přirozené provětrávání, dům je možné otevřít do čtyř stran. Z tohoto důvodu je taky prostor v přízemí po celé délce otevřen tak, aby přirozenému provětrání nic nebránilo.

Vzhledem k velmi omezeným financím na výstavbu (přibližně 700 000 Kč) je dům navržen jako cihelná stavba. Cihly jsou v dané lokalitě velmi levný stavební materiál.

Zastavěná plocha 65,6 m2.

Autorská zpráva

*

Dům už byl realizován a jeho fotografie máme přislíbeny.