Dům S v Tokiu

28.02.2019 Individuální bydlení, Rodinné domy

Keiji Ashizawa / Rie Honjo
/ Projekt těží maximum z kvalit pozemku a využívá je v interiéru domu;
v každém podlaží mají obyvatelé k dispozici zahradu, nebo terasu.

*

V městském prostředí by se s plochami mělo zacházet velmi uvážlivě. V zájmu společnosti je hustá zástavba, aby se města nerozrůstala za své hranice, pro investora znamená malý pozemek podstatně menší náklady. Japonští architekti jsou mistři ve využití minimální plochy pozemku pro vytvoření příjemného bydlení v přímém kontaktu se zelení, přitom s vysokou mírou intimity.

*

Dům S stojí v klidné vilové čtvrti v centru Tokia. Do ulice ukazuje sice osobité, ale nenápadné průčelí, jehož barevná i tvarová neutralita dokonale mlčí
o téměř zázračném světě, který se skrývá uvnitř.

V tiché slepé ulici, dostatečně vzdálené od hlavních dopravních tepen, kdysi bydlel vážený samuraj. Mezi prastarými borovicemi tiše pospává úžasný prostor, ve kterém můžeme zapomenout na to, že se vlastně nacházíme uprostřed obrovské megapole s největší koncentrací lidí a aut na světě.

Autoři projektu se rozhodli z kvalit pozemku vytěžit maximum a přenést jeho možnosti do interiéru domu – a to doslova; v každém podlaží mají jeho obyvatelé k dispozici zahradu, nebo terasu.

Celé přízemí je obytným prostorem s kuchyní a jídelnou, otvírá se do zahrady lemované stromy. Schodiště vede do dvou horních pater se čtyřmi pokoji, které jsou vybaveny vlastními šatnami a koupelnami.

Terasa v prvním patře patří malé zahradě s travnatým pahorkem, stromem
a oblázky, zatímco dvoje samostatné dveře ve druhém patře vedou na terasu s podlahou z palubek. Po venkovním schodišti můžeme vystoupat až na střechu, která nabízí velkou terasu s posezením a výhledem na město.

V kterékoliv místnosti domu jsou jeho obyvatelé v dokonalém spojení
s přírodou a okolím. Zeleň jim navíc poskytuje perfektní soukromí. Čtvero ročních dob se tady střídá v přímém přenosu a mění atmosféru i jejich pocity.

„O koncepci domu jsme s klienty dlouho diskutovali, abychom se dokázali vcítit do jejich životního stylu,“ vysvětluje Keiji Ashizawa. Výsledkem debat byla podrobná a málem puntičkářsky precizní práce s detaily a se světlem.

Všechny konstrukční prvky vytvořil Akira Suzuki a jsou vyrobeny na zakázku přímo pro tento dům. Splétají se do poměrně složité struktury, ale dělají to hladce a nenápadně. Každý detail má vlastní nepřehlédnutelnou identitu, ale přitom zůstává nenápadnou součástí celku.

Podle autorské zprávy napsal Ivan Novotný
Foto Daici Ano

*

www.keijidesign.com

*

*

*