Dům rodiny Grondal, Tilff

04.12.2018 Ekologie, Individuální bydlení, Rodinné domy

Eric Grondal / Atelier d’Architecture Eric Grondal
/ Energeticky úsporný dům pro pětičlennou rodinu architekta je citlivě zasazen do strmého svahu zalesněného pozemku.  

*

Zalesněný pozemek situovaný v prudkém svahu nedaleko malého belgického města Tilff (v regionu Liège) si od architekta Erica Grondala vyžadoval mimořádný projekt. Kritériem výstavby vlastního domu pro pětičlennou rodinu byla udržitelnost, environmentální ohleduplnost a maximální souznění objektu s okolím. U takovéhoto zadání nesmí chybět dostatečný přísun přirozeného denního světla bez zbytečného plýtvání energiemi. Důmyslně navržený systém zasklení tento požadavek naplňuje i co do volby materiálu, tepelné izolace
a barevného provedení rámů.
Na první pohled působí pozice rodinného domu neobvykle. Objekt, umístěný kolmo k malé soukromé příjezdové cestě a strmému svahu, je jakousi překážkou či závorou v terénu. Vypadá však zcela přirozeně, organicky,
v dokonalé symbióze s prostředím, což také bylo záměrem autora. Architekt chtěl budovu navrhnout co nejohleduplněji, aby splynula, byla udržitelná, energeticky efektivní a nezatěžovala přírodu.

Fasáda a okenní otvory
Vedle tvaru a uspořádání měla na charakter a míru integrace domu do okolí významný vliv volba materiálů. Cihlový základ, který prostorově definuje suterén, harmonicky ladí k patinované měděné fasádě dvou navazujících podlaží. Díky různé šířce panelů v matné hnědé barvě, která působí teplým dojmem, má fasáda nepravidelnou vertikální strukturu a pod různými úhly pohledu se její vzhled mění. Celkový dojem z fasády je velmi přirozený
a uvolněný. Je to jakási projekční plocha pro proměnlivou hru světla a stínu, kterou vytvářejí četné koruny stromů a skrze ně pronikající sluneční paprsky.
Použité výplně otvorů v domě rodiny Grondal se liší velikostí, tvarem
i funkcemi. Jejich společným a sjednocujícím rysem jsou štíhlé hliníkové profily německé značky Schüco v sytě černém odstínu. Jak sloupkový fasádní systém, štíhlé vertikálně zasazené okenní jednotky, tak i posuvně zdvižné dveře působí jako plně integrované designové prvky. Všechny jednotky byly osazeny izolačním trojsklem.

Funkčnost a nadčasovost interiéru
Zatímco vnější plášť budovy v zemitých odstínech dokonale splývá s přírodou, uvnitř je velmi moderní. Světlé barvy, přiznaný pohledový beton, šedý přírodní kámen na podlahách a celá řada dřevěných prvků vytvářejí v kombinaci
s množstvím přirozeného denního světla současnou funkční atmosféru. Při pohledu zvenku se míra zasklení může zdát zbytečně umírněná. Avšak díky správně koncipovanému rozmístění prosklených fasádních jednotek, oken, posuvných dveří a střešního zasklení je v průběhu celého dne zajištěn naprosto optimální dopad světla do všech užitných zón, což vede
k minimálnímu využití umělého osvětlení.
Na severní straně je nad základnou pro fasádu charakteristická vyčnívající jednotka, ta přesahuje o 1,2 m a s hlavní částí budovy je propojena prostřednictvím střešního zasklení o ploše 17 m2. Od časného rána tak tato vertikální pásová okna zprostředkovávají dostatek denního světla v centru budovy. Dalšími zdroji přirozeného světla jsou dvoupodlažní fasádní jednotky na západní straně a 7,5 m široká stěna zpřístupňující jižní terasu. Na terasu se vstupuje přes trojdílnou posuvně zdvižnou konstrukci, instalovanou na celou výšku patra – od stropu až k podlaze. V otevřeném stavu je stěna kompletně „zaparkovaná“ ve falešném prostoru fasády, čímž v přízemí krásně rozšiřuje a propojuje prostor kuchyně a jídelny s terasou.

Ekologický rámec
V souladu s promyšleným, vysoce kvalitním a dobře izolovaným pláštěm budovy (U na hodnotě 0,11) zvolil architekt a klient v jedné osobě
z bioklimatických důvodů také udržitelné domácí technologie. Energetické požadavky na provoz podlahového topného systému jsou tak pokryty tepelným čerpadlem, teplá voda je produkována prostřednictvím solárních panelů, umístěných na ploché střeše. Automatizovaná ventilace se zpětným získáváním tepla nebo cisterna na užitkovou vodu o objemu 10 000 litrů udržitelný koncept budovy systematicky doplňují.

Tisková zpráva
Foto Laurent Brandajs,
Jasmine van Hevel a Schüco

*

www.architectegrondal.be