Dům pro nadlesního

02.05.2013 Individuální bydlení, Rodinné domy

Mjölk architekti
Svým natočením a osazením na sloupy je dům orientován ke slunci
i výhledům do údolí, aniž by narušil přirozený terén.

*

Dům pro rodinu s dětmi stojí v jihozápadním svahu, je orientován podélnou osou po vrstevnicích, a obytné místnosti tak plně využívají paprsků slunce
i výhledů. Do krajiny se hlavní obytný prostor otevírá prosklenou stěnou
s navazujícím platem vykonzolované terasy. Výhledům napomáhá vyzvednutí stavby na sloupy, nad terénem se dům téměř vznáší, jako by se chystal po čase odlétnout a louka pod ním zůstala beze změn.

Koncept levitujícího objektu trochu pozměnily požadavky CHKO, ke sloupům se přidává podezdívka z gabionů, výrazně se tím ale charakter domu nemění.

Převážnou část přízemí zaujímá společenská část, obytná místnost s kuchyní
a jídelnou, do níž se v jižním nároží zakusuje oddělená pracovna. Předěl mezi pracovnou a obývacím pokojem tvoří krb a zapuštěná kóje, jakási moderní obdoba „lenošení na peci“ pro pohádkového Honzu, než se vydá dobýt svět
a získat princeznu.

Na vstupní část domu navazuje hala se šatními skříněmi, technická místnost, koupelna a schodiště do podkroví s ložnicemi. To je s přízemím propojeno otevřenou galerií, která velkým pracovním místem pod střešními okny plní funkci další pracovny, zároveň i předělu mezi ložnicí rodičů a dětskými pokoji.

Úsporná dispozice s vyloučením chodeb má zastavěnou plochu jen cca
100 m2, takže je dům finančně nenáročný, přitom využívá maximální podíl plochy pro vlastní bydlení.

-věk

*

*

*

*

*

*

*