Dům pro automobilového závodníka

25.04.2018 Individuální bydlení, Rodinné domy

Ján Stempel, Jan Jakub Tesař / Stempel&Tesar architekti
/ Hlavním motivem stavby se stala garáž, která definovala objem
i dispozici. Obytné místnosti musely být přesunuty do patra.

*

Popisují-li klienti svoje sny o bydlení, zpravidla jejich zájmy a hobby ovlivní
i podobu budoucího domu. Ostatně proniknutí do těchto snů, záměrně říkáme snů, a ne požadavků, je cesta k úspěšnému návrhu rodinného domu pro konkrétního člověka. Nebývá však časté, aby byl dopad na podobu domu tak radikální, jako tomu bylo u rodinného domu v Bašti. A navíc se jedná o hobby pouze jednoho z manželů.

Hlavním motivem stavby se stala garáž, která definovala objem i dispozici celého rodinného domu. Stavět „obývací pokoj“ pro automobil – tedy garáž, zpravidla klientům rozmlouváme. Dá se lehce spočítat, že se jedná
o nenávratnou investici, která navíc zvyšuje i provozní náklady domu. Zde však garáž slouží jako dílna pro automobilového závodníka! Garáž je součástí objemu domu proto, abychom minimalizovali zastavěnou plochu na poměrně malém pozemku, a současně dosáhli jednoduché a kompaktní stavby, která je úsporná na výstavbu i provoz. Navíc dílnu je potřeba v zimních měsících vytápět, nikoli pouze temperovat.

Obytné místnosti tak musely být přesunuty do patra. Tuto dispoziční anomálii a požadavek venkovního krytého stání pro auta řeší ocelová konstrukce u jižní fasády. Zajišťuje navíc propojení se zahradou přes točité schodiště, vytváří velkorysou terasu stíněnou plachtami a zajišťuje tak i stínění pokojů v letních měsících. Navíc konstrukce tvoří krytý vstup do domu a v neposlední řadě díky ocelové síti i konstrukci pro popínavé rostliny.

Ačkoli byla láska majitelky domu k zahradě a rostlinám v pozadí velkému snu
o dílně na závodní auta, celkové řešení domu, jeho uspořádání a propojení se zahradou tuto lásku neupozadila. Naopak pozice obývacího pokoje v patře opticky zvětšuje zahradu díky výhledu přes střechy sousedních nižších domů na přírodní rezervaci.

Uvnitř domu jsou různé výšky podlah a stropů. Požadavek na vysoký strop
v dílně vyvažuje běžná výška ložnic, a naopak převýšený obývací prostor dorovnává výšku stropu kanceláře v přízemí. Samotné proporce a průhledy
z obývacího pokoje byly dostatečně zajímavé na to, aby byl dům ponechán střídmý v bílé barvě v kombinaci s pohledovým betonem stropu. Prostoru dominuje velká knihovna, která působí svou barevností jako velkoformátové moderní plátno.

U rodinného domu v Bašti se podařilo proniknut do snů o bydlení jeho nových majitelů. Všechny prvky, které dávají domu unikátní tvář, jsou výsledkem promyšlených řešení, jejichž primárním cílem bylo splnění všech potřeb uživatelů.

Pozemek 791 m2, zastavěná plocha 113 m2, užitná plocha 178 m2.

Autorská zpráva
Foto Filip Šlapal

*

*

*