Dům pod hradem, Most

14.11.2017 Ekologie, Individuální bydlení, Rodinné domy

Dušan Řezáč / MODULORA
/ Hmotové řešení dřevostavby je ovlivněno komplikovaným pozemkem na severním svahu, ale i krásnými výhledy na masiv Krušných hor.

*

Lokalita
Dominantu severočeského města Most tvoří vrchol s hradem Hněvín. Na jižním svahu jsou vinice, na tom severním pak zahrádkářské kolonie. Ta se pozvolna transformuje, rekreace ustupuje individuálnímu bydlení. Pozemek nacházející se v horní polovině severním svahu měl několik specifik. Kónický nepravidelný tvar, poddimenzovaný přístup po místní jednosměrné komunikaci, výraznou svažitost, ale přes to všechno úchvatné výhledy přes povrchový důl ČSA až na masiv Krušných hor s větrnými elektrárnami.
Místo i město plné kontrastů. Znásilňovaná krajina ustupující povrchové těžbě uhlí versus přírodní scenérie masivu Krušných hor.

Návrh
Specifičnost pozemku zásadně ovlivnila umístění domu na pozemku a hmotové řešení. Přístupová cesta nad pozemkem klesá a vůči ulici pro nás představuje maximální hranu, kterou by neměla hmota domu překročit. Půdorysná stopa domu koresponduje s průběhem stávající opěrné zdi. Dům je vložen na plošinu ve svahu tak, že jeho pultová střecha přízemní části kopíruje klesající sklon ulice nad pozemkem. Hmota se tak minimálně uplatňuje do ulice
a nevytváří bariéru pro výhledy do údolí. Celá kompozice graduje do podlažní části, ta evokuje věž, prostor s nejlepším výhledem v domě. Zde je umístěna ložnice rodičů s oknem na celou šířku místnosti. V interiéru dominují čisté tvary i linie, základní barvy jsou bílá, šedá a žlutá. Velká okna vytvářejí zarámované výhledy do krajiny, měnící se obrazy v čase. Není důležité, jak bude vybaven interiér, jaká v něm bude sedačka, jídelní stůl, TV atd., jsou to věci pomíjivé
a časem se vymění za jiné kusy. Co ale zůstane, je kontext, výhledy, orientace.

Konstrukce a materiály
Dům je navržen jako nízkoenergetická dřevostavba. Z důvodu komplikovaného přístupu na pozemek byla použita prvková technologie, systém sbíjené dřevostavby „two by four“. Podlažní i přízemní část jsou zastřešeny plochou (respektive pultovou) střechou s PVC fólií s vrstvou kačírku. Fasádu sjednocuje dřevěný svislý obklad z tepelně upraveného dřeva – termowoodu. Ten byl též použit na posuvnou plnou desku chránící jižní okno do jídelny i na venkovní terasy levitující nad okolním terénem. Prostor kryté terasy a krytého parkovacího stání je obložen deskami Fundermax v šedém provedení.

Ocenění
1. cena v soutěži Dřevěná stavba roku 2013, kategorie “moderní dřevostavby”.

Zastavěná plocha 195 m2, obestavěný prostor 880 m3.
Spolupráce Tomáš Rejna.

Autorská zpráva
Foto Martin Kocich