Dům nad bažinou Janov

11.04.2018 Rekreace, relaxace, Rodinné domy

Lenka Křemenová, David Maštálka / A1Architects
/ Výjimečným prvkem rekreační chalupy je vyhlídka v patře pro lebedění
si a povalování se při krásné vyhlídce do krajiny Jizerských hor.

*

Rozlehlý pozemek s bažinou a krásným rozhledem do kraje Jizerských hor, včetně osvíceného investora, nás naprosto učaroval a navrhli jsme společně dřevěný dům s vyhlídkou. Dům je využíván rekreačně jako velká rodinná chalupa, ve které mají své soukromé útočiště především nejstarší členové rodiny. V horách jsme bojovali vedle povětrnostních vlivů se Správou CHKO Jizerské hory, která po vzájemných diskuzích nakonec schválila naši koncepci současné architektury horské chalupy čerpající z místního krajinného rázu
i původní lidové architektury.

Dům
Dřevěný dům je oblečen do deštění v tlumené šedozelené barvě, která se stejně jako šedá plechová střecha přirozeně ztrácí v okolních smrcích. Jednoduchý tvar domu – chalupy s vysokou sedlovou střechou – se záměrně opakuje i v dlouhém vikýři vyhlídky, která vystupuje po dvou nohách ze střechy a natahuje se za sluncem a krásným výhledem do krajiny.
Dům má celkem tři vstupy, dva hlavní jsou umístěny ve štítové stěně, kde
v zimě nedochází k mohutným závějím sněhu padajícího ze střechy. Jeden vstup je letní, druhý zimní ústí přímo na zasklenou verandu. Ta poskytuje potřebný prostor a závětří na oklepání sněhu, nebo přípravu lyžařské výbavy před výletem. Veranda s posuvným zasklením v přechodných obdobích jara
a podzimu též doplňuje hlavní obytnou část, neboť ve slunných dnech poskytuje příjemné teplo a bezvětří. Třetí vstup je ryze utilitární a slouží jako letní vstup na pozemek nad chalupou, v zimě pak pro doplnění paliva
z dřevníků umístěných na severní straně domu. I v případě velké vánice
a sněhových závějí je tak dřevo vyskládané při stěně objektu pohotově dostupné.

Interiér
Centrálním motivem vnitřní dispozice se stala kachlová kamna – hlavní požadavek investorů. Nejenže dokážou celý objekt tepelně zabezpečit, ale jsou především také hlavním společenským magnetem obytné části, jsou hřejivou lavicí, válendou, anebo sporákem. Vnitřní prostory jsou logicky členěny na velké vstupní zádveří s návazností na technickou místnost, lyžárnu (zimní vstup) a malou toaletu, dále pak přímo na velkou obytnou místnost. Tato místnost je opticky rozdělena na několik různých částí díky centrálnímu umístění kachlových kamen. Součástí obytné místnosti je též část kuchyně
a ostrůvek v návaznosti na jídelní stůl. V celé ploše se směrem k jihu prostor otevírá skrz zasklenou verandu do krajiny. Nad jídelním stolem je otevřená galerie, která slouží jako výborný komunikační prvek mezi podlažími a zajišťuje také rovnoměrné šíření tepla z kamen. V západní části přízemí je zázemí nejstarších členů rodiny – ložnice, knihovna a sprcha s toaletou. Dřevěné nosné konstrukce procházejí skrz obě podlaží. Dřevěné obklady stěn jsou
v některých místech opatřeny bílou olejovou lazurou a prvky nosné konstrukce jsou ošetřeny bezbarvým voskem.

Vyhlídka alias  „lebedín“
Podkroví nabízí velký prostor galerie otevřený do krovu s pracovním koutem, společnou šatnu, a především místo pro odpočinek se síťovou houpačkou
a vyhlídkou. Výjimečným prvkem v patře je právě vyhlídka – kukadlo, pro který jsme zavedli název „lebedín“, neboť jeho hlavním účelem je lebedění si
a povalování se při krásné vyhlídce do krajiny.  „Lebedín“ je nový typologický prvek domu a v současné době ho jako terminus technicus zavádíme do dalších projektů. Po východní a západní straně jsou dvě totožné ložnice, vždy
s vlastním hygienickým zázemím, které poskytují dostatečné soukromí
v případě setkání celé rodiny, nebo přátel.

Dům nad bažinou byl postaven díky firmě Reno ve velmi dobrém čase a od roku 2012 se majitelé mohou těšit z jeho užívání. Obyvatelé z okolních chalup přijali nový dům bez nejmenších výtek a jejich názor, že „dům vypadá, jakoby zde stál odjakživa“, je pro nás po všech úředních peripetiích nejlepším uznáním.

Užitná plocha cca 170 m2.
Spolupráce (interiér) Jakub Šulc.

Autorská zpráva
Foto David Maštálka

*

*

*

*

*

*

*