Dům jako pevný bod / Vila na Bílé Hoře

27.09.2018 Individuální bydlení, Rodinné domy

Ondřej Císler / AOC
/ Kompaktní hmota domu vyjadřuje solidnost a pevné zakotvení. Místo
je určeno výhledem na Letohrádek Hvězda a do Divoké Šárky.

*

Vila na pražské Bílé Hoře vznikala od roku 2010. Pozemek se nachází v klidné rezidenční čtvrti, na rozhraní zástavby řadových domů ze 70. let 20. století
a prvorepublikové individuální vilové zástavby. Místo je určeno strhujícím výhledem na dominantu Obory Hvězda s Letohrádkem a dálkovými průhledy na severozápad do Divoké Šárky. Původní dům, který byl zcela nahrazen, přestavoval typickou „řeznickou vilu“ – byl velký svým objemem, ale dispozičně byl naprosto nevyužitelný a nerekonstruovatelný. Okolní zástavba je naopak poměrně ustálená, v okolí nehrozí vznik objemných budov, které by kvalitu nemovitosti snížily.

Novostavba nepřekračuje limity dané původní urbanistickou koncepcí místa, dodržuje uliční čáru, podlažnost, odstupy i povolenou míru zastavění pozemku. Jedná se o podsklepený rodinný dům se dvěma nadzemními podlažími a podkrovím. Hmota domu je kompaktní, což prospívá ekonomice využití, výstavby i energetické spotřeby.

Návrh dispozice vily je určen třemi základními vstupy:
1. Jedná s o pohodlnou moderní vilu pro jednu rodinu s veškerým potřebným zázemím a velkou podlažní plochou.
2. Design obytného parteru umožňuje propojení hlavního vnitřního obytného prostoru s komponovanou zahradou vybavenou bazénem. Terénní úpravy zahrady zajišťují vysokou míru soukromí a maximální využití výhledů na Oboru Hvězda.
3. Dům je napojen na ulici a vybaven parkovacími stáním pro 4 automobily,
s automatizovanou bránou a garážovými vraty.

V přízemí ze strany ulice je umístěn vstup a garáž pro tři automobily, ze které je možné vstoupit přes dvoje dveře do suterénu, obývacího pokoje v přízemí
a na schodiště do vyšších pater domu. Obytný prostor je otevřený do zahrady
a zahrnuje kuchyňský ostrůvek s linkou. Dále je přízemí domu vybaveno toaletou a spíží.
V patře se nacházejí tři menší a jedna velká ložnice, dvě koupelny, šatna, chodba se schodištěm a dvě terasy. V podkroví domu se nachází malý penthouse – pracovna s koupelnou, WC a vstupem na venkovní terasu. Terasa je pokryta dřevěnou palubou, zábradlí je subtilní tyčové s výplněmi z nerezových lankových sítí.
V suterénu domu jsou umístěny sklady, dílny, místnost technologií, herna, posilovna, prádelna a WC. Tyto místnosti jsou bohatě přisvětleny anglickými dvorky.

Dům je proveden jako energeticky velmi úsporný. Jeho architektura ale tento komfort zbytečně nezdůrazňuje. Obvodové stěny domu nevyužívají kontaktní zateplení, ale izolaci přímo integrovanou v struktuře keramických cihel. Skryté servisní technologie zajišťují veškeré potřeby prostředí interiéru. Do stěn, stropů a podlah jsou integrovány prvky topení, řízené větrání, klimatizace, osvětlení i důkladného zabezpečení. Důraz je kladen na uživatelské pohodlí
a jednoduchost ovládání. Architektonický jazyk domu vyjadřuje solidnost, pevné zakotvení a dynamický přístup k životu. Použité materiály jako beton, corten, nerez, dřevo, kámen, sklo a epoxidová omítka byly vybrány především na základě svojí trvanlivosti a nadčasovosti.

Součástí návrhu bylo i řešení interiéru.

Užitná plocha 509 m2.
Spolupráce Tomáš Oth, Oldřich Sládek, zahrada Mikoláš Vavřín.

Autorská zpráva
Foto Vasil Stanko a Ondřej Císler

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*