Domesi Concept House 2

20.10.2020 Ekologie, Rodinné domy

Pavel Horák, Václav Zahradníček, Klára Vratislavová / Prodesi
/ Koncept domu vychází z typové Futury NEO,
ale spotřebou energií se dostává do kategorie pasivních domů.

*

Domesi Concept House 2 v Budíkově u Humpolce je postaven v pasivním standardu s použitím stavební technologie masivních dřevěných panelů
z křížem lepeného dřeva (Novatop). Fasáda je tvořena palubkami z modřínu bez povrchové úpravy. Dřevo tak bude přirozeně stárnout a časem získá šedočernou patinu.

Koncept domu vychází z typové Futury NEO a je v mnohém jiný než jeho předchůdce. Už jen tím, že se bude jednat o pasivní dům. Princip pasivního domu je dnes již obecně známý a vychází z využívání pasivních tepelných zisků ze slunečního záření a kombinuje je s energií vyzařovaného lidmi
a spotřebiči. Roční spotřeba tepla je maximálně 15 kWh na m2 plochy. Což je
i případ domu v Budíkově.

Tak jako jsme chtěli prvním Domesi Concept House rozptýlit obavy
z moderních dřevostaveb, tak Domesi Concept House 2 chceme rozptýlit obavy z pasivních domů. Chceme ukázat, že se už dávno nejedná
o nevzhledné laboratoře, ve kterých se nedá příliš bydlet.

Domesi Concept House 2 má všechny atributy a kvality dřevostaveb Domesi
s dotaženým interiérem a komfortem, který k Domesi patří.

Při stavbě pasivního domu je jedním z klíčových bodů vhodné usazení objektu vůči světovým stranám. Domesi Concept House v Budíkově je proto orientován hlavní prosklenou stěnou na jih s odklonem na jihovýchod. Tato orientace umožňuje osazení fotovoltaiky. Dům je osazen dřevěnými euro okny s trojskly s Ug = 0,5, které jsou doplněny venkovními žaluziemi, které v letních měsících zabrání průniku tepla a přehřátí interiéru.

Příprava teplé vody probíhá v zásobníku umístěném v rekuperační jednotce
s tepelným čerpadlem. Vzduch v domě je ohříván díky rekuperaci v rámci tepelného čerpadla. Pro vytápění domu bylo zvoleno elektrické podlahové vytápění v 1. NP a otopné radiátory v patře. Dalším zdrojem tepla budou krbová kamna na dřevo.

Užitná plocha 98 m2.
Spolupráce: projekt Monika Moravcová.

Autorská zpráva
Foto Martin Zeman