Rodinný dům v Blatovské ulici

15.12.2017 Individuální bydlení, Rekonstrukce

Jan Línek, Věra Dubská, Martin Kovář / L&P Architektonický ateliér
/ Dispozice po rekonstrukci odpovídá potřebám rodiny, nedostatek ploch řeší dvoupodlažní modul, který odděluje novou výstavbu od staré.

*

Investor zakoupil v Praze 10, ulice Blatovská, objekt rodinného domu z roku 1936. Jde o typickou předválečnou vilku v tehdy běžné kvalitě provedení s obvyklým prostorovým a hygienickým komfortem odpovídajícím „vilce“. Léta se na stavu domu podepsala. Okna byla nahrazena hnědými s jiným dělením, zábradlí na balkonu nahrazeno estetikou 50. let a na terase vedle obývacího pokoje byla vybudována ošklivá veranda. V současném stavu tedy dům z vnějšku vzbuzoval spíše negativní inspirace a vnitřní dispozice na tom nebyla po všech přestavbách dělení prostoru lépe.

Požadavkem klienta bylo objekt zrekonstruovat pro potřeby způsobu života jeho rodiny s úpravou především příslušenství, které již neodpovídalo současným prostorovým nárokům. Dispozice měla odpovídat charakteru vily
– to znamená zajistit dostatečně dimenzovanou vstupní halu s návazností na hlavní společenský prostor s krbem. Tento prostor, v hloubce prosvětlen shora, je po odstranění verandy nově otevřen na východní a jižní straně velkoplošnými skleněnými posuvnými stěnami na terasu, a tak dochází k optickému rozšíření hlavní obytné části. Ochrana proti slunci je zajištěna venkovními dřevěnými žaluziemi. Poměrně významným prvkem sjednocujícím jednotlivé prostory přízemí s různou výškou (po zbourání dělicích stěn) je zvlněný dýhovaný podhled. Přilehlá terasa je propojena schodištěm se zahradou v místě stávajícího venkovní bazénu. Suterénní část byla upravena tak, aby vyhovovala potřebám rodiny – je zde pracovna, pokoj hosta, prádelna, zázemí bazénu a skladové prostory.

V patře je umístěna ložnice rodičů s přímou vazbou na koupelnu a šatnu a dva dětské pokoje s vlastním hygienickým zázemím na mezipodestě schodů do podkroví. V podkroví je dětská herna propojená lodním zvukovodem s přízemím. Střecha je využita pro sluneční kolektory. Takto rozvržené prostorové schéma, vyplývající z požadavků investorů, se nedalo realizovat na původním půdoryse.

Nedostatek ploch (vstupní hala, rozšíření hygienického zázemí ložnice, úprava schodů do podkroví atd.) je především v severní části objektu. Proto bylo navrženo konvenční rozšíření objektu tímto směrem jednoduchým dvoupodlažním modulem, který zcela jasně odděluje novou výstavbu od staré a svojí jednoduchostí neruší v uliční frontě, kde sousední domy jsou doplněny směrem k ulici množstvím různorodých přístaveb. Barevnost objektu je připomenutím jiného domu v této oblasti, který jsem pro rodinu projektoval před léty.

Autorská zpráva
Foto Robert Žákovič

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*