Rodinný dům Černošice

03.09.2018 Individuální bydlení, Rekonstrukce

Pavel Plánička, Bruno Panenka, Barbora Urbanová / 3+1 architekti
/ Rekonstrukce domu po předcích efektivně využívá původní stavbu s minimem zásahů, ponechává staré prvky s jejich historií a kouzlem.

*

Místo

Těsná, rostlá a stabilizovaná stavební struktura nad řekou v jižním cípu Černošic. Údolí, blízkost řeky a mostu, výhled na protější břeh, venkovská atmosféra.

Dům

Původním úkolem bylo proměnit víkendově užívaný dům po předcích k celoročně pohodlnému, přechodnému bydlení. Přitažlivost místa je ale taková, že stavebníci (do té doby v pražském bytě) tu po dokončení stavebních prací zakotvili trvale.

Hledali jsme efektivní využití stávajícího půdorysu s minimem zásahů. Snažili jsme se využít původní prvky, povrchy a výplně s jejich historií, opotřebovaností a kouzlem.

Původní dispozici přízemí jsme zrcadlově převrátili a umístili tak obytnou světnici s kuchyní směrem k zahradě. Zároveň jsme odtud vytvořili vstup do podkroví (dřív půda) novým jednoramenným schodištěm. Prostor pod schodištěm jsme využili jako spíž. V prostoru půdy jsou nově dvě ložnice a koupelna.
Dvorek je stále ve stádiu proměny.
Dům je odrazem naturelu, barevnosti a vrstevnatosti jeho obyvatel.

Plocha pozemku 281 m2
Užitná plocha 115 m2

Autorská zpráva
Foto Pavel Plánička

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*