Renovace bytu v Holešovicích

09.03.2018 Rekonstrukce

Barbara Čorejová / bcSTUDIO
/ Kompletní renovace vrátila bytu prostory s vysokými stropy, moderní bydlení ctí atmosféru historického domu.

*

Dům stojí v Holešovicích, v blízkosti Letenských sadů a doslova jen přes řeku od Starého Města. Byl postaven v roce 1902 a má určité kouzlo, které si majitelé přáli zachovat i ve svém bytě. Současně ale chtěli byt také oživit
a přizpůsobit ho dnešnímu modernímu bydlení.

Interiér dostal kompletně novou podobu včetně technických úprav (topení, vedení kanalizace a elektřiny, nový průtokový ohřívač na ohřev vody). Všechny nenosné příčky byly vybourány stejně jako konstrukce vestavěných pater, aby se znovu otevřel velkorysý prostor s výškou stropu téměř 3,5 m. Původní omítky byly odstraněny a aplikovány nové, aby stěny byly rovné a hladké. WC situované venku na chodbě se přemístilo do vnitřní části bytu – stalo se součástí nově vybudované koupelny.

Původní dispozice byla rozškatulkovaná, všechny místnosti od sebe navzájem oddělené. Majitelé chtěli byt více otevřený, fyzicky i vizuálně, obytný prostor spojený s kuchyní a pracovnou. Dva největší pokoje s výhledem do ulice se propojily probouráním velkého otvoru do příčky. Sem se přesunula také kuchyň ze zadního traktu bytu. Místnost přímo navazující na obývací pokoj s kuchyní se stala jídelnou a pracovnou, je možné ji vizuálně oddělit textilními panely. Počítá se s možností snadné přeměny na druhou ložnici v budoucnu, až majitelé budou mít děti a rodina dá přednost dvěma samostatným prostorům. Namísto textilních panelů se pokoj uzavře posuvnými dveřmi.
Do polohy bývalé kuchyně s orientací do klidného dvora se naopak přemístila ložnice. Vstupní hala se rozšířila zrušením původní koupelny, stěna mezi halou a ložnicí má horní část vyrobenou z průsvitného plexiskla, aby se do haly dostalo přirozené světlo.

Byt je zařízen převážně v bílých barvách s ohledem na poměrně úzká okna na danou hloubku místností. Bílá barva interiér projasňuje, dostatek světla v něm zůstává i v odpoledních hodinách, kdy se slunce schová za protější budovy.
Vzhledem k razantní demolici stěn nebylo možné zachránit původní parkety.
V bytě jsou nové vinylové podlahy. Mají světlou barvu a rustikální vzhled, který je v souladu s atmosférou původních historických prostorů.

Plocha bytu 59 m2.

Autorská zpráva
Foto Happy House Rentals CZ

*

*

*

*

*