Rekonstrukce řadového domu

17.03.2016 Individuální bydlení, Rekonstrukce

Petr Vágner / AI DESIGN
Přestavba domku ze sedmdesátých let dává bydlení zcela novou dimenzi – otevřený prostor a bohaté prosvětlení denním světlem.

*

Cílem rekonstrukce řadového domu v zástavbě ze 70. let na Malém Břevnově bylo zpřehlednit a očistit hmotu objektu i dispoziční řešení. Proto z původní stavby zůstaly v podstatě pouze obvodové a nosné zdi. V přízemí tak vznikl otevřený obytný prostor s krbem, částečně propojený s kuchyní. Ten se přes velkoformátové prosklení otevírá v celé své šířce do zahrady.

Maximální propojení s exteriérem je zopakováno v hlavní ložnici v patře. Také pokoj hostů a pracovna do ulice získaly pásovými okny více světla.

V suterénu se nachází technické zázemí a je připraven prostor pro zabudování sauny.

Dominantním prvkem prostupujícím všemi podlažími je zavěšené schodiště ve tvaru šroubovice. To je co nejvíce vylehčeno, jeho spirála se volně pne prostorem, aniž by se dotýkala zdí vymezujících mu prostor. Červené schodnice jsou neseny subtilní nerezovou konstrukcí s táhly. Přes den je osvětlováno přirozeným světlem shora, večer světelnými zdroji na stěnách
a ve stupních.

Exteriér i interiér jsou řešeny v přírodních odstínech bílé a béžové, což v prostoru rozehrává hru světel a stínů promítanou přes konstrukci zimní zahrady. Tento „neutrální podklad“ nechává vyniknout červeným akcentům,
ať už je to schodiště, vstupní dveře nebo prvky mobiliáře.

Autorská zpráva
Foto archiv AI DESIGN