Rekonstrukce letenského bytu

29.03.2018 Rekonstrukce

Klára Valová, Eva Mohylová / SMLXL
/ Záměrem bylo částečně navrátit bytu původní charakter, dochované prvky kombinovat s industriálními a barevnými detaily.

*

Byt se nachází v nově zrekonstruovaném domě v blízkosti Letenského náměstí. Dispozici navrženou developerem jsme upravili na míru požadavkům mladého páru.
Residenční byt s malým balkónkem má rozlohu 98 m2, patří k němu i vlastní parkovací stání řešené zakladači.

Byt byl od developera předán ve stavu shell and core, což je ideální stav pro návrh i samotnou realizaci. Přesto jsme se nevyhnuli stavebním úpravám vyplývajícím z nově navržené dispozice – rozvody elektroinstalací, úpravy a změny pozic stavebních otvorů, rozvody vody a odpadů, nový sádrokartonový strop.

Bytu jsme chtěli částečně navrátit původní charakter, který nyní připomínaly už jen špaletová okna. Dveře jsme proto zvolili obložkové profilované a na míru, oproti původnímu návrhu jsme je zvýšili. Podlaha je v obytných místnostech dřevěná a parkety, které jsme zvolili v atypicky větším rozměru, jsou skládány ve francouzském stylu. Záměrem bylo tyto původní prvky kombinovat
s industriálními a barevnými detaily. Jednotná linka bytu se prolíná v modré barvě, která je použita například v malbě na cihlové stěně obývacího pokoje, na sedací soupravě, v modré mozaice v koupelně okolo vany, ale také na dveřích do soukromé koupelny v ložnici. Industriální prvky se pak opakují
v kovu, který je využit v různých podobách, jako jsou posuvné dveře oddělující vstup od obytného prostoru, knihovna z roxorových prutů nebo plech za kuchyňskou linkou. Velkou váhu jsme také přikládali výběru topení – litinová tělesa doplněná o retro černé ventily. Celý interiér je laděn jako celek včetně vybraných doplňků a dekorací.

Černá dlažba na podlaze ve vstupní hale opticky odděluje vstup do bytu od obytné části. Posuvné ocelové zrcadlo vyrobené na míru skrývá elektrorozvaděč. Před ním je umístěno betonové křesílko. Černý box, který přechází ze vstupní haly do hlavní obytné místnosti, ukrývá jak úložné prostory pro boty a kabáty, tak veškeré spotřebiče v kuchyni. Je na něm použita překližka mořená na černo v kombinaci s dvířky v tabulové barvě. Samotná překližka je pak nepravidelně skládaná. Nízká část kuchyně je
v bílém laku v kombinaci s ocelovými plechy ponechanými v přirozené barvě po válcování za tepla. Plech je použit v atypickém opláštění ostrůvkové digestoře, na dvířkách pod dřezem i v celku za kuchyňskou linkou.
Pracovní deska na kuchyni je kombinací bílého a černého corianu. Jídelní stůl je součástí ostrůvku a je vyroben z mořeného dubového masivu. Jednotlivé dubové fošny jsou propojeny roxorovými pruty.

Šatní skříně v ložnici jsou také vyrobeny na míru a mají atypicky frézovaná dvířka. Jako úchytky jsou v celém bytě použita lana.
Propojení koupelny s ložnicí fixním zasklením bylo přáním klientů, které jsme rádi dodrželi. Výrazným prvkem je zde také postel Hastens, kterou jsme doplnili o překližkové čelo na míru a volně stojící noční stolky.

Koupelny jsou řešeny minimalisticky. Ve větší z nich je použita mozaika kolem vany v návaznosti na betonovou voděodolnou stěrku. Nábytek je zde
z mořeného masivu.
Druhá z koupelen je kombinací šedé dlažby, obkladu imitující beton a bílé voděodolné malby. I zde se objevuje ocel, a to na rámu skla sprchy nebo zrcadla.

Industriálně je laděn i výběr osvětlení v celém bytě.

Autorská zpráva
Foto BoysPlayNice www.boysplaynice.com