Rekonstrukce interiéru řadového domu

05.06.2018 Individuální bydlení, Rekonstrukce

Lucie Mlýnková / Atelier Spectrum
/ Dispozice společenské části se více otevřela, aby prostor působil vzdušněji, zvětšená vstupní část získala úložné prostory.

*

Rekonstrukce řešila přízemí v řadovém rodinném domě, který byl postaven na přelomu tisíciletí. Klient si přál více otevřít dispozici, aby celý prostor působil vzdušněji a čistěji. Zadáním bylo upravit a zařídit společenskou část domu nacházející se v přízemí – obývací pokoj s kuchyní, vstupní část (předsíň, šatnu, chodbu) a malou koupelnu.

U vstupní části došlo k vybourání zdi mezi velmi malou předsíní a komorou (kde byl mimo jiné umístěn i kotel), dále zdi mezi předsíní a chodbou – tak se otevřela celá vstupní část.

Nově předsíň od chodby oddělují celoskleněné dveře, aby prostor působil otevřeně a vzdušně, přitom bylo možné vstup provozně a tepelně oddělit.

Obývací pokoj se propojil s kuchyní, kuchyň se oproti původnímu řešení dispozičně změnila. Změna si vyžádala zmenšení původního francouzského okna na okno s parapetem.

Vzhledem k tomu, že se v domě měnila okna, nebyl problém kuchyňskou linku vést i pod okny. Okna kuchyně se zvolila s posuvným otevíráním, aby nebyl problém s baterií a digestoří.

Majitelé si přáli použít na podlahu stěrku Pandomo. Vzhledem k ceně se stěrka nakonec realizovala pouze v kuchyni a obývacím pokoji. V ostatních prostorech ji doplnila velkoformátová dlažba ve stejném odstínu.

Celý interiér je laděn do odstínů bílé a šedé v kombinaci s ořechovou dýhou, díky níž interiér nepůsobí chladně. Kuchyně má dvířka sestavy v bílém lesku a pracovní desku z umělého kamene. Deska zároveň tvoří i parapety oken. Rozkládací stůl, který navazuje na dřevěnou část kuchyně, byl také vyroben na míru.

Obývací pokoj je zaplněn minimálním množstvím nábytku. Nábytek v bílé barvě se opět kombinuje s ořechovou dýhou, která dává vyniknout knihovně.

V předsíni bylo zapotřebí vytvořit co nejvíce úložného prostoru. Vestavěné skříně bílé barvy ukrývají nejen prostor na boty a oblečení, je v nich také umístěn kotel s bojlerem a prostor pro uskladnění úklidových prostředků.

Autorská zpráva
Foto Michal Tichý