Rekonstrukce bytu v Zemědělské

12.04.2017 Rekonstrukce

Ondřej Dvořák, Jiří Matys / skutek architecture
/ Rekonstrukce staršího bytu 2+1 mění dispozici na 3+kk. Kuchyně se stává součástí obývacího pokoje a vzniká druhá ložnice.

*

 

Původní stav
Byt z první poloviny minulého století nebyl od svého vzniku výrazněji upravován, jeho stavebně-technický stav byl proto před rekonstrukcí ve špatné kondici. V obytných místnostech zůstaly zachované dřevěné trámové stropy se záklopy a podlahy z dřevěných vlysů. Zachovaná jsou i původní špaletová okna a dveře v ocelových zárubních.

Rekonstrukce
Byt byl kompletně rekonstruován a dispozičně upraven. Přemístěním kuchyně do obývacího pokoje a rozšířením zázemí o druhou koupelnu vznikly dvě samostatné ložnice, každá s vlastní koupelnou. Místo spíže byla nově vystavěna místnost pro domácí práce se samostatným WC přístupná z haly. Důvodem dispozičních úprav bylo navýšení počtu ložnic a zvýšení komfortu odpovídajícího současným požadavkům na bydlení ve vyhledávané rezidenční čtvrti. Byt byl upraven do podoby určené pro pronájem náročnější klientele. Cílem rekonstrukce bylo také zlepšení technického stavu, přičemž většina prvků byla zachována a renovována do původní podoby.

Kuchyně jako součást nábytkové stěny mezi obývacím pokojem a ložnicí je řešena na celou výšku místnosti a ukončena nábytkově řešenými dveřmi, které oddělují část stěny hloubky 60 cm od pokojové části s hloubkou 35 cm. Prostý výraz bílé kuchyňské části odpovídá čistě praktickým požadavkům
a záměru potlačit výrazové uplatnění kuchyně v pokoji. Navazující pokojová část s dveřmi je dýhovaná a ztvárněná jako knihovna. Nábytkové dveře jsou akustické s výsuvným prahem a skrytou zárubní.

Každá z ložnic má vlastní koupelnu a jedna z koupelen je zachována jako průchozí z haly. Z haly je přístupná také místnost domácích prací s WC
a komora. Vzhledem k malým rozměrům bylo vhodné koupelny a zázemí opticky zvětšit a projasnit. V místnostech byl proto snížen podhled a proveden obklad všech stěn ze skleněné mozaiky. Pro každou místnost bylo zvoleno jedno barevné schéma,  koupelny v odstínech zelené a okrové, domácí práce
s toaletou v šedivé. Podlahy v místnostech jsou ze stejné mozaiky, avšak v matném provedení. Veškeré doplňky a vybavení novou sanitou je prostých tvarů a v bílé barvě.

Dveře a okna byly repasovány do původní podoby. V celém bytě byly opraveny a doplněny původní povrchy. Nové dispoziční úpravy byly naopak zhotoveny soudobým výrazem. Nábytková stěna s dveřmi a kuchyní nezastírá původ vzniku a vede dialog s původními prvky.

Rozšířením vstupu do obývacího pokoje vzniká při vstupu do bytu jednoznačný kontakt s hlavní obytnou místností, původně tmavá chodba získala charakter malé, avšak reprezentativní haly a prosklené posuvné dveře propouští do haly více světla. Vstupní dveře byly ze strany domovní chodby zachovány se všemi původními prvky (kukátko, jmenný štítek, zvonek), byly upraveny jako bezpečnostní se závorou a ze strany chodby jsou dveře se vstupní stěnou nábytkově kapotovány.

Původní lustry byly repasovány a zachovány. Nová svítidla jednoduchých tvarů byla doplněna v koupelnách, na WC a v hale.

Byt je napojen na domovní ústřední topení, původní litinová tělesa v obytných místnostech byla opravena a zachována, regulace vytápění je řešena pomocí termostatických hlavic. Obytné místnosti jsou větrány okny, nové je podtlakové větrání koupelen a WC a odvedené odsávání kuchyňských par. Koupelny a komoru je možné větrat i přirozeně okny do světlíků.

Podlahová plocha 83,50 m2, čistá plocha všech místností 82,05 m2.
Spolupráce Ivana Hubatová, Miroslav Juren, Mirko Mazuch, Olga Sluníčková, Karel Šimůnek.

Autorská zpráva
Foto archiv autorů