Rekonstrukce bytu v rodinném domě

21.09.2015 Individuální bydlení, Rekonstrukce

Petr Vágner / AI DESIGN
/ Přestavba rozšířila obytný prostor bytu a unikátním schodištěm ho propojila se spodním podlažím, kde je umístěna ložnice rodičů.

*

 

Rekonstrukce jednoho z bytů v rodinném domě změnila jeho dispozici probouráním stávajících stěn a vestavbou nových skleněných příček. Společenský prostor bytu je velkými otvory propojen s kuchyní a jídelnou, za skleněnými stěnami zůstávají viditelné další navazující části bytu, takže obytný prostor není uzavřen pevnými příčkami, zůstává volně otevřený, transparentní. Také do soukromého podlaží rodičů se schází dolů po průhledném skleněném schodišti, ložnice s pracovním stolem je pohledově propojená další skleněnou stěnou a odráží se v zrcadlech na celou výšku místnosti, které prostor opticky násobí. Díky tomuto efektu poměrně malá podlahová plocha spodní části bytu nepůsobí stísněně ani uzavřeně, zůstává přímou součástí horního patra.

Volné průhledy bytem tak doplňují a podtrhují hlavní přednost bytu – bohaté prosvětlení denním světlem a výhledy do zeleně vzrostlých stromů. Kontakt se zahradou nabízejí nejenom velké prosklené stěny obytného prostoru, ale také na byt navazující terasa s letním sezením.

Samostatnou, oddělenou částí je dětský pokoj, který je vlastně největší místností bytu. Pokoj není pro děti jen ložnicí, slouží i všem jejich denním aktivitám, proto má dostatečnou plochu na spaní, práci i hry. Stejně jako obytný prostor je prosvětlený velkými okny a propojený s terasou.

Světlé ladění stěn, vestavěného nábytku či obkladů, které otevřenost celého bytu ještě umocňuje, osvěžují výrazné barvy interiérových doplňků.

-věk
Foto Jaroslav Hejzlar a archiv AI DESIGN

*

*

*


*

*