Rekonstrukce bytu v Děčíně

24.07.2018 Rekonstrukce

Pavel Plánička, Matěj Páral, Bruno Panenka / 3+1 architekti
/ Spojením dvou bytů ve starém domě a očistěním od degradujících nánosů vznikl velkorysý prostor pro rodinu s dětmi.

*

Rekonstrukce bytu v činžovním domě v centru Děčína proběhla ve dvou etapách. Nejprve stavebníci zrekonstruovali v roce 2007 byt 3+1 a o dva roky později sousední byt 2+1. Rekonstrukce směřovala k výslednému propojení obou bytů, které proběhlo rok poté.

Pokusili jsme se očistit prostor od degradujících nánosů posledních dekád, dostat se k původním vrstvám a obnovit a vyzdvihnout velkorysost (prostor, proporce, měřítko), s kterou byl bytový dům na konci devatenáctého století postaven.

Stavební zásahy nebyly velké – zásadní bylo vybourání velkého otvoru mezi kuchyní a společenským prostorem (1. etapa) a propojení obou bytů chodbou s úložným prostorem (2. etapa).
Práce na rekonstrukci byla radostná a pro nás vlastně velmi jednoduchá. Naše přítomnost měla povahu v podstatě iniciační.

Že rekonstrukce dopadla dobře a v bytě je výborná atmosféra a dobrá energie, je zásluhou entuziasmu a citlivosti samotných stavebníků.

Užitná plocha cca 150 m2.

Autorská zpráva
Foto Pavel Plánička

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*