Rekonstrukce bytu továrníka

02.09.2019 Rekonstrukce

Barbora Léblová / Interiors & architecture, Ivo Herman
/ Záměrem rekonstrukce
bylo vytvořit plnohodnotné kanceláře s co nejmenším zásahem do historického vybavení původního bytu.

*
Rekonstrukce 3. NP klasicistně secesní budovy v ulici Na Florenci měla za cíl ponechat co nejvíce z částečně dochovaného původního vybavení, a zároveň vytvořit prostor pro funkční současné kanceláře.

Klasicistně secesní dům architekta Matěje Blechy prošel za dobu své existence řadou rekonstrukcí. Ve 3. NP se z původního bytu továrníka Aloise Breye dochovala část vybavení, kterou jsme se při rekonstrukci snažili co nejvíce zachovat.  Záměrem investora bylo rekonstruovat prostory 3. NP na plnohodnotné kanceláře s co nejmenším zásahem do historického vybavení.

Východní část směřující do ulice Na Florenci byla dispozičně ponechána prakticky nedotčena. Kazetové a štukové stropy byly ošetřeny, parkety kompletně repasovány. Původní historické bifé v největší z místností bylo restaurováno.

Západní část dostála drobných dispozičních změn vzhledem k požadavkům investora na rozmístění kanceláří. Z podlahy byl stržen zničený koberec, povrch byl adekvátně ošetřen a byl položen koberec nový.

Zbudováním nové příčky vznikla jednoduchá zasedací místnost otevřená arkýřovým oknem do dvora Florentina.

Kompletně byly rekonstruovány toalety. Původní vstup přímo ze schodiště byl uzavřen, na jeho místo bylo osazeno umyvadlo společné pro dámskou
i pánskou část.

V hlavní vstupní části byla vedle nového vstupu na toalety vytvořena malá kuchyňka.

Požadavky na vlastní vybavení kancelářským nábytkem byly skromné. Důraz byl kladen především na kvalitní osvětlení, které v místnostech s dochovanými stropy řeší stojací lampy.

Plocha 196 m2.
Spolupráce Ivo Herman.
Umělecká díla Petr Dub http://www.petrdub.cz

Autorská zpráva
Foto Studio Flusser http://studioflusser.com

*

*

*