Rekonstrukce bytu na Vinohradech

18.06.2020 Rekonstrukce

Karel Prášil / Michal Sborwitz
/ Cílem rekonstrukce bylo navrátit bytu přehlednost v dispozici
a velkorysost odpovídající době výstavby domu.

*

Byt je situován v tradičním činžovním domě z konce 19. století. Bohužel celý dům prošel v osmdesátých letech velmi necitlivou rekonstrukcí, která stavbu ochudila o veškeré dobové prvky a nahradila je typovými výrobky pozdního socialismu. Přestavba negativně zasáhla i do dispozice jednotlivých bytů, do kterých bylo vestavěno umakartové jádro známé z panelových domů. Investor tak vlastnil byt ve velmi exkluzivní lokalitě s naprosto neadekvátním stavebním standardem. Cílem rekonstrukce bylo navrátit bytu přehlednost v dispozici
a jistou velkorysost interiéru odpovídající době výstavby domu.

Z bytu bylo vybouráno umakartové jádro, předsíň před koupelnou a příčka mezi kuchyní a obývacím pokojem. Získal se tím obývací pokoj s rozměry úměrnými bytu v dané lokalitě. Nová koupelna je od obytných místností odstíněna stěnou z matného skla, která vytváří jakýsi pevný paraván. Jak koupelna, tak vstupní předsíň je nepřímo osvětlena bezrámovými světlíky.

V celém interiéru je použita velmi střídmá paleta materiálů v přírodních odstínech. Podlahy jsou z dubových parket, nebo z šedé gumy. Nové dvoukřídlé dveře s nadsvětlíky mají bílý polomatný lak. Vestavěné skříně
a kuchyň jsou opatřeny tmavou dýhou z exotické dřeviny. Mobiliář sestává z originálního trubkového nábytku z první republiky a masivních dubových stolů.

Autorská zpráva
Foto LUGI

*

*

*

*