Rekonstrukce bytu na Palmovce

10.10.2019 Rekonstrukce

Pavel Kostka, Jana Kašparová / ČTYŘI STĚNY
/ Snahou návrhu interiéru bylo co nejvíce využít a otevřít obytný prostor.
Jednotlivé funkční zóny byly vymezeny pomocí nábytkových sestav.

*

Rekonstruovaný byt se nachází v domě z konce 30. let. Dům samotný má železobetonovou skeletovou konstrukci, která se výrazně propisuje do interiéru. Byt byl v původním zanedbaném stavu, bylo proto možné uvažovat
o kompletní rekonstrukci a výměně všech povrchů. Zároveň byla většina původních příček vystavěna z cementovláknitých desek, takže změna dispozice, kterou majitel bytu požadoval, byla po stránce bouracích prací velmi snadná.

Základním zadáním investora bylo přeměnit původní byt 2+1 o výměře 51 m2 s kuchyňkou ve vstupní chodbě na dispozičně otevřenější prostor, kde by oddělená byla pouze ložnice.  Naší snahou bylo co nejvíce zvětšit plochu obytné místnosti a opticky ji propojit s kuchyňským koutem.  Vymezili jsme optimální velikost ložnice a zbylý prostor se snažili členit pouze pomocí nábytku.  Vznikl tak prostor oddělené šatny u vstupních dveří, zanořený pracovní kout i oddělení kuchyňské linky pomocí polovysoké knihovny.  Do nové pozice jsme umístili koupelnu, kde je na přání osazen pouze sprchový kout a dále kromě umyvadla ještě nika na pračku se sušičkou. Stěna ložnice byla doplněna o pásové horizontální okno, které osvětluje vstupní prostor
a šatnu.

Barevně neutrální ladění bytu tvořené podlahou z běleného dubu a bílou barvou jsme oživili žlutou barvou na kuchyňské lince a tmavým jídelním stolem se židlemi.  Kontrastní tmavý tón pak dostaly také obklady koupelny a vnější nátěr koupelnové stěny včetně dveří. Ty byly v celém bytě repasovány
a pouze zazděny do nových pozic tak, aby se alespoň částečně zachovala původní atmosféra bytu.

Autorská zpráva
Foto Pavel Kostka