Rekonstrukce bytu Malovanka

01.08.2017 Rekonstrukce

Ondřej Dvořák, Jiří Matys / skutek architecture
/ R
enovace celého prostoru je doplněna jen v nezbytné míře novými prvky, nábytkem soudobých tvarů a konstrukcí.

*

Koncept
Rekonstrukce bytu v činžovním domě z roku 1931 je založena na třech myšlenkových liniích: historii domu, vnímání dočasnosti a záznamu přítomnosti. Původní prvky jsou renovovány, nové přibyly jen na nejnutnějších místech. Základní bílá barevnost je akcentována novými parketovými podlahami z exotických dřevin a výraznými barvami kuchyně a koupelny. Vše je doplněno zakázkovým nábytkem jednoduchých tvarů. Textilní doplňky, dekorace a knihy na policích mění barevnost nezávisle na navržené koncepci. Byt tak snadno dokáže reagovat na módní vlny a změny v užívání.

Chodba
Prostor chodby se od ostatních místností liší výrazně podélnou proporcí. Vstupující si zde utvoří první dojem z bytu – vzhled místnosti je koncipován s důrazem na vjem od vstupních dveří. Úzký prostor nedovoluje zařídit místnost skříňovým nábytkem, botníková skříň je proto komprimovaná na nezbytné minimum a vsazena do niky ve zdi vedle vstupních dveří. Na protější stěně je sestava mělkých bílých poliček, které vytvářejí prosvětlený grafický obrazec a chodbu opticky zkracují.

Kuchyně
Obytná kuchyně je nejvíce využívanou místností a nabízí zázemí pro více různých činností. Místnost je malá, nábytek je proto úsporně účelný a soustředí se na jednotné a elegantní vyznění prostoru. Sytě barevné horní skříňky slouží pro kuchyň i pracovní stůl. Subtilní pracovní deska kuchyňské linky se na konci lomí a přechází v podlaze v pracovní stůl u okna.

Obývací pokoj
Pro obývací pokoj s arkýřem je charakteristická středová orientace, uspořádání nábytku vychází z potřebného množství uložených knih. Grafické skulptury bílých polic předstupují před bílé stěny a barevně ožívají při vložení knih a předmětů. Konferenční stolek a uzavíratelné skříňky s úložným prostorem vyvažují kompozici nástěnných policových dílů. Místnost nemá centrální svítidlo a osvětluje ji několik stojanových lamp s možností stmívání.

Ložnice
Ložnici dominuje bílá. Absence výrazných barev napomáhá klidnému působení prostoru a zlepšuje prosvětlení. Barevné ladění místnosti je přenecháno přehozu a povlečení, a je tedy proměnitelné dle nálady bydlících. Vestavěná šatní skříň přes celou šířku a výšku stěny ukrývá strukturovaný úložný prostor a vylepšuje akustický útlum mezibytové příčky. Skříň má vnitřní osvětlení tlumeně prosvítající do místnosti skrz průsvitný pásek z plexiskla.

Koupelna
Původně oddělené miniaturní místnosti WC a koupelny byly sloučeny a vznikla větší koupelna se sprchou, umyvadlem a toaletou. Koupelna je orientovaná do světlíku dvěma malými okénky, které neposkytují dostatek denního světla. Proto na desku umyvadla navazuje nové pískované okno mezi koupelnou
a kuchyní, zlepšující osvětlení i kontakt mezi místnostmi. Podlaha je rozdělena do dvou výškových úrovní – nižší část navazuje na podlahu bytu a vyšší
s keramickou protiskluzovou dlažbou vymezuje spádovanou podlahu sprchového koutu. Všechny stěny mají vodě odolnou povrchovou úpravu – benátský štuk.

Podlahová plocha 58,5 m2.
Spolupráce Miroslav Juren

Autorská zpráva
Foto archiv autorů

*

*

*