Rekonstrukce bytu, Brno Botanická

14.09.2018 Rekonstrukce

Barbora Ponešová / Archanti
/ Kvalita světla určila koncept rekonstrukce. Byt byl vyčištěn od všech pozdějších příček a denní světlo se dostalo dovnitř celého bytu.

*

Byt v modernistickém domě z dvacátých let minulého století vznikl po druhé světové válce přerozdělením dvou velkorysých bytů na patře. Podle „jizev“ po příčkách v rákosových stropech se lze domýšlet, kolik pokojíků tu bylo dodatečně vestavěno a časem zase vybouráno.

Dnešní majitelé koupili byt v podobě 2+kk. Poměrně prostorná vstupní chodba byla zakončena záchodem, který si v půdoryse zalomenou příčkou zabíral kus velkého uličního okna. Z chodby se vcházelo do dvou hlavních obytných místností. Oko architekta při pohledu na proti sobě situované dveře zaplakalo. Zárubně nelícovaly o zhruba 5 cm, což je přesně ta míra, která vás nutí
v duchu dveřní otvory vzájemně srovnávat. Koupelna byla vestavěna do přístavku v kuchyni a vcházelo se do ní skrz panelákové dveře s luxferovým nadsvětlíkem. Koupelna byla tak malá, že se tam vešla jen vana a umývátko. V jednom z pokojů byla na stěně velká diagonální trhlina. Ukázalo se, že za druhé světové války vybuchl poblíž granát, celý dům „nadskočil“ a v tomto místě prasknul. Kuchyňský kout byl v žalostném stavu a původní majitel jej před prodejem bytu vyklidil. V pokojích na podlaze byla zvlněná dřevotříska, ve zdech se skrývaly původní (nevyhovující) rozvody, topilo se vafkami.

Na celém prostoru bylo asi nejcennější světlo, které přicházelo skrz tři uliční okna z východu a jedno menší ze severu. Právě kvalita světla určila základní koncept: nejprve byl byt vyčištěn od všech pozdějších příček a denní světlo se dostalo dovnitř celého bytu. Jeho rovnoměrná distribuce byla podpořena dvěma velkorysými otvory, které spolu s jednolitou podlahou propojily dispozici bytu. Hygienické zázemí bylo umístěno do „vložené“ servisní krabičky, která oproti původní variantě není cizorodým tělesem v rohu místnosti, ale svojí pozicí spíše usměrňuje plynutí prostoru. Koupelna tak získala poměrně luxusní okno. Dnes díky tomu můžete ležet ve vaně a pozorovat třeba hvězdy. Část stěny koupelny je z mléčného skla, aby byla prosvětlena i vstupní chodba.

Pro celkový koncept byla zvolena bílá barva (stěny i kuchyňská linka), která se lazurou uplatňuje i na dřevěné vrstvené bukové podlaze. Lustr Kartell
a velkoformátové fotografie Pavla Máry dodávají interiéru výraznou červenou barvu. Dalším nápadným prvkem jsou posuvné interiérové dveře s dýhou ořech polar a renovovaná křesla z ohýbaného dřeva.

Autorská zpráva
Foto Karel Poneš