Přestavba stodoly na bydlení

29.04.2010 Individuální bydlení, Rekonstrukce

Jan Mach, Pavel Nalezený, Jan Vondrák / mjölk architekti
Návrh přestavby citlivě mění charizmatickou venkovskou stodolu na prostorově velkorysý rodinný dům.


Urbanistické souvislosti

Území se nachází v geomorfologicky složitějším prostředí. Dramatické údolí řeky Jizery je důležitou krajinnou dominantou dané lokality. Poloha stávajícího objektu je na slunečně exponovaném slunném místě na jižním svahu nad řekou, který stoupá až k nadmořské výšce 526 m. Jihozápadní orientace pozemku poskytuje nádherné výhledy do okolní krajiny Českého ráje.

Pozemek s rekonstruovaným objektem se nachází v okrajové části obce Benešov u Semil nedaleko dominantní budovy bývalého zemědělského družstva. Obec má dobré občanské zázemí s výborně vybudovanou infrastrukturou navazující na okresní město Semily. Velkou výhodou je také blízká návaznost na turisticky atraktivní oblasti Českého ráje a Krkonoš.

Pozemek

Mírně svažitý pozemek má trojúhelníkový tvar o výměře cca 2 000 m2. Na celé své délce má převýšení 12 m. Ze západní strany pozemek vymezuje místní příjezdová komunikace, na jihu stávající zástavba domů rodinného typu a z východní strany místní vodoteč. V severním cípu pozemku je shluk vzrostlých stromů.  Na přístup na pozemek z místní komunikace se váže vstup do stávajícího objektu na západní straně. Modelace parcely v blízkosti vodoteče vybízí ke zbudování zahradní vodní nádrže, zadržující dešťovou vodu na zalévání.

Koncepce návrhu

Navrhovaný koncept vychází z myšlenky rehabilitace hodnot hospodářských stavení. Výsledný návrh citlivě mění charizmatickou venkovskou stodolu na prostorově velkorysý rodinný dům.

Dům

Vnitřní prostor stávající stodoly, do kterého se rytmicky propisuje konstrukčního systému krovu, jsme rozdělili na tři části – vstupní (vstupní hala, zádveří, vnitřní terasa, interiérová schodiště), obytnou (obývací pokoj, kuchyně, tělocvična, ateliér, garáž, letní kuchyně) a klidovou (ložnice majitelů, ložnice pro hosty, technické zázemí). Všechny dílčí části vestavby jsou vzájemně funkčně propojeny tak, aby majitelům poskytovaly maximální komfort obývání a splňovali jejich nároky na bydlení i v pozdějším věku.

Konstrukce a materiál

Konstrukce novostavby vetknutá do stávajícího krovu stodoly byla ohleduplně navržena ve spolupráci se statikem. Návrh počítá, že při stavbě budou v maximální míře použity přírodní materiály, běžně dostupné v podkrkonošském regionu – smrkové dřevo, pálená cihla a přírodní kámen.

Celková plocha 420 m2 (z toho zateplených 133 m2)

Autorská zpráva
Obrazová dokumentace autoři