Interiér bytu, Prosecká vyhlídka

12.02.2014 Individuální bydlení, Rekonstrukce

Radka Zedníková, Klára Comorková / OOOOX architects
Standard developerského bytu se zvýšil dispozičními úpravami a novými materiály. Největší proměnou prošla koupelna.

*

Jedná se o byt o velikosti 85 m2 v developerském projektu. V původní dispozici jsme navrhli drobné dispoziční úpravy, zejména v koupelně a v kuchyni.

Kuchyně
Původní niku pro kuchyňský kout jsme rozšířili na úkor komory, aby tam vznikl příjemný nestísněný prostor. V zadní části jsou umístěny vysoké skříně se spotřebiči a potravinovou skříní. Nízká pracovní část přechází v jídelní stůl, který se dostává do otevřeného prostoru obytného pokoje, je tedy přístupný z obou stran. Pracovní deska kuchyňské linky se lomí v desku jídelního stolu ve stejném materiálu.  Materiály jsou (stejně jako v celém bytě) voleny v jednoduché barevné kombinaci černé, bílé a cementové stěrky. Jídelní židle jsou v kontrastu s kamennou deskou v provedení čirý transparentní plast s kovovou konstrukcí. Hlavní dominantou jídelního stolu a obytného pokoje vůbec je trubkové svítidlo.

Obývací pokoj
Největším „designovým“ úskalím bylo řešení okna, abychom potlačili dojem „panelákového“ okna. Navrhli jsme dřevěný obklad ve stejném materiálu jako podlaha, tedy z průmyslové mozaiky Guaiavira. Kamenný obklad skrývá radiátor, mřížka pro prostup teplého vzduchu je vytvořena vynecháním několika dílů mozaiky. Obklad je aplikován na celou stěnu s oknem a po stranách okna vznikla knihovna a zabudovaný květináč. Stěna za televizí je provedena opět v cementové stěrce. Zadní stěna za sofa, která pokračuje až do kuchyně, je určena pro domácí galerii obrazů, a podle toho jsou umístěna
i reflektorová svítidla.  Skříňka pod TV je stejně jako ostatní nábytek vytvořena na míru a kromě klasických polic na elektroniku má v sobě i zabudovaný prostor pro samozavlažovací květináč. Další knihovna je umístěna vedle jídelního stolu.

Ložnice
Stěna za čelem postele je provedena ve stříbrné hlazené stěrkové omítce
s kavernovitými strukturálními efekty Granite. Stěna tak dělá dojem ocelové struktury.  Za čelem je provedena předstěna, která ze stran ukrývá police na „aktuální“ knihy a malé šuplíky. Z ložnice je přístupná lodžie, kde je umístěna venkovní zeleň a trávy.

Koupelna
Prošla největší úpravou. Původní dispozice byla vybavena plejádou všech možných zařizovacích předmětů posázených kolem dokola po všech stěnách. Všechny původní zařizovací předměty i obklady byly odstraněny.  Do rohu byla umístěna vana, jejíž obezdívka přechází v pult pod umyvadlo. Díky velmi slušnému prostoru koupelny jsme mohli volit jinak robustní umyvadlo pro dva, které vyniká právě jen ve větších prostorech. Vedle vany je umístěn polootevřený sprchový „walk-in“ kout pro dva. Koupelna je vybavena
i nábytkem pro kosmetiku, jehož kubický tvar koresponduje s vybranou keramikou. Povrchy jsou provedeny v cementové stěrce v tmavém odstínu šedo-hnědo-fialové. Naopak mozaika na vaně a pod umyvadlem je světlá s lehkým metalickým efektem. Pro umocnění velikosti prostoru je za umyvadlem osazeno velkoplošné zrcadlo.

Toaleta
Zde došlo pouze k výměně zařizovacích předmětů, opět v „hranatém“ designu. Vedle toaletní mísy byla navíc umístěna i bidetová sprška. Podlaha na toaletě je dřevěná a plynule přechází ze vstupní haly.

Vstupní hala
Také zde jsou umístěny knihovny, neboť těch není nikdy dost. Tvoří tak portál vstupu do bytu. Ze vstupní haly je přístupná i komora, která slouží jako technické zázemí celého bytu.

Autorská zpráva
Foto Martin Zeman