Interiér bytu na Letné

31.05.2018 Rekonstrukce

Pavla Kosová / studio 29
/ Cílem rekonstrukce bylo vytvořit moderní interiér s atmosférou starých časů. Nové prvky svou střídmostí dají vyniknout původním.

*

Sto let starý dům v Praze na Letné od architek­ta Bohumila Hypšmana. Velký byt se záplavou světla z jižního arkýře do ulice. Krásné historické detaily zanikající vedle hrubých úprav z šedesátých a sedmdesátých let. Majitelé
s citem pro krásu a obdivem ke starým krásným věcem, a hlavně s odhodláním investovat do svého nového domova kromě financí i desítky hodin dřiny.

Cílem rekonstrukce bylo vytvořit moderní interiér s kouzlem starých časů. Toho bylo dosaženo pečlivým restaurováním všech historických prvků, jako jsou dveře, kliky nebo štuky na stropě, a vol­bou takových nových prvků (knihovna, kuchyně), které svou střídmostí dají vyniknout tomu starému a osobitému, co v bytě bylo, nebo co majitelé s láskou sehnali ve starožitnictvích nebo zachrá­nili u kontejnerů.

Prostorná hala dostala novou cementovou dlažbu, která na první pohled evokuje atmosféru domů z přelomu 19. a 20.století, a je doplněna nádherným starožitným zrcadlem. Koupelna a záchod jsou zařízeny nově, jejich ozdobou je ste­jná dlažba jako v hale. Nad sníženým stropem těchto místností byl vytvořen úložný prostor přístupný z haly.

Kuchyň s jídelnou a obývací pokoj – původně dva „parádní pokoje“ obrácené do ulice, jeden z nich s arkýřem – na první pohled zaujmou nádhernými štukovými stropy. Majitelům patří obrovský obdiv za buldočí umíněnost, se kterou trávili desítky hodin v tureckém sedu na skříni a mokrou houbičkou čistili ozdoby schované pod nánosy pozdějších maleb.

Nová kuchyňská linka je jednoduchá, bílá, s převahou horizontálních linií. Spolu se světlounce šedým odstínem výmalby tvoří decentní pozadí pro dominantu místnosti – původní strop. Co se původně zdálo jako fatální nedostatek – doslouživší elektrické vedení k vývodu pro lustr ve středu místnosti, které kvůli zachování štuků nebylo možné ho vyměnit –, dalo vzniknout originálnímu řešení, osvětlení stropu zespoda ve čtyřech rozích místnosti. Přes den krásné štuky se tak večer stávají přímo magickými.

Průchod mezi jídelnou a obývacím pokojem je rozšířen, zárubně otvoru jsou vyrobeny přesně podle původních. Knihovna je navržena na míru přes celou průchozí stěnu místnosti a stejně jako kuchyně se snaží nepoutat na sebe pozornost, která v této místnosti patří repasovanému ná­bytku ze 40. let
a obrazu od Lucie Skřivánkové. Atmosféru pokoje večer dotváří osvětlení hřbetů knih z římsiček knihovny.

Autorská zpráva
Foto archiv autorky