Dostavba rodinného domu v Kostelci

04.07.2011 Individuální bydlení, Rekonstrukce

Petr Pinkas, Jan Žalský / Pinkas Žalský architekti
Zadání dostavby bylo netradiční, předmětem řešení se stalo pouze jedno podlaží vložené mezi stávající přízemí a podkroví.

+

Rekonstruovaný dům v Kostelci u Heřmanova Městce je třípodlažní, první podlaží tvoří sklady a dílny, patro nový obytný prostor a podkroví ložnice. Úpravy se měly týkat pouze obytného patra, kde měla být výrazným způsobem zvětšena velikost a dispozice. Ostatních dvou podlaží se rekonstrukce nedotkla. Vzniklo tak netradiční zadání, kdy se předmětem řešení stalo pouze jedno podlaží, vložené mezi přízemí a podkroví.

Nosná konstrukce původní stavby byla tvořena ocelovými sloupy a rámy, tuto skeletovou konstrukci jsme částečně použili a vsunuli do ní výraznou hmotu nového obytného prostoru.

Původní rodinný dům je navržen v duchu lidové porevoluční architektury, nebylo možné na tento typ architektury jakýmkoliv způsobem navazovat při hledání výrazu nové části stavby. Nově vložená hmota je proto na ostatních podlažích nezávislá materiálově, geometricky, měřítkem i v barevnosti. Hmota zabírá celé podlaží, ve vstupní části je doplněna zimní zahradou.

V původním koncepčním návrhu byl celý nový vložený objekt prosklený, v průběhu realizace se boční strany na přání investora částečně uzavřely stěnami.

Vykonzolovaný objem vytváří v přízemí dvě parkovací stání pro osobní automobily. Střecha je využita jako obytná terasa k ložnicím. Dům je situován v příkrém jižním svahu, vykonzolovaná část je vnímána převážně z podhledu, jak levituje nad velkou zahradou majitelky.

Celý obytný prostor je lemován terasou, ze které je možné vstupovat do zahrady a ostatních částí pozemku. Zábradlí terasy je navrženo jako nosník pro zavěšení truhlíků na květiny majitelky, v průběhu roku z obou teras stékají barevné vodopády květů.

Spolupráce Lucie Chytilová a Eliška Podzimková.

Autorská zpráva
Foto Tomáš Souček

+

+

+

+

+