Byt ve Slavojově ulici

09.11.2020 Rekonstrukce

Tomáš Stránský, Martin Rezek, Vojtěch Geryk, Filip Landa / Sféra
Rekonstrukce očistila byt od nánosů laciných materiálů, které se zde postupem času vrstvily, a přizpůsobila ho potřebám rodiny.

*

Požadavkem klienta byla efektivní rekonstrukce bytu s co nejmenšími náklady. Interiér byl v prvním kroku očištěn od nánosů laciných materiálů, které se zde postupem času vrstvily. Laciné plovoucí podlahy kopírující křivost podkladu, kazety na stropu atd. Vše muselo zmizet.

Největším hendikepem bytu byla absence dostatečně prostorné kuchyně, která byla původně situována v malé místnosti přístupné z obývacího pokoje. Jejím zvětšením na úkor koupelny a plným propojením s obytnou místností byl tento nedostatek odstraněn. Koupelna však díky nově vyřešenému zařízení nikterak prostorově neutrpěla.

Prostor kuchyně se tak stal součástí obytného prostoru. Nábytek linky rafinovaně zabíhá až za roh do obytné části a naplňuje tak požadavky na velké úložné prostory. Na první pohled složitá kuchyňská linka je navíc navržena a realizována ze stavebnice nábytkové firmy, což značně ušetřilo náklady. Dalším zásahem do dispozice bylo vytvoření šatny v ložnici. Díky dostatečné hloubce místnosti to nebyl problém. Šatna je přisvětlena polykarbonátovým nadsvětlíkem.

Materiály byly vybírány s ohledem na finance, ale především na autentičnost. Tedy žádné imitace, ale materiály ve své surové kráse. Pro podlahy byla zvolena masivní prkna z měkkého dřeva v kombinaci s cementovou stěrkou v kuchyni, koupelně a na toaletě. Původní dveře byly repasovány a nově nalakovány. Nika ve vstupní hale byla využita pro vestavěnou skříň, kterou kryjí polykarbonátové panely.

Autorská zpáva
Foto Jakub Vlček a archiv autorů

*