3 OR 1 (tři nebo jeden)

16.10.2015 Individuální bydlení, Rekonstrukce

Matúš Vallo a Oliver Sadovský / VSA
/ Byt
pro mladou rodinu získalrekonstrukcí flexibilitu – možnost využívání volně otevřeného prostoru,anebo tří oddělených pokojů.

*

Byt se nachází v cihlovém bytovém domě v bratislavské lokalitě s 500 byty. Klientem byl mladý, doposud bezdětný pár. Cílem dispoziční přeměny bylo co nejvíce otevřít, uvolnit a prosvětlit prostor s přihlédnutím na perspektivu možného opětovného rozdělení a vytvoření samostatných, uzavíratelných pokojů. V průběhu kompletní rekonstrukce prostoru byly odstraněny téměř všechny původní příčky a přibylo jen minimum nových. Byly odstraněny i všechny podlahové vrstvy až na nosnou konstrukci, tím se získal prostor na nové hygienické rozvody a bylo možné přesunout celé hygienické zázemí do nové, výhodnější polohy. Těmito zásahy vznikl jeden volný prostor, který má namísto sedmero už jenom jediné dveře.

Jednotlivé zóny bytu navazují na původní funkční schéma, které bylo vymezeno místnostmi. Zachovaná nosná zeď probíhající středem dispozice spolu s nezměněnou polohou kuchynské sestavy předurčily členění na společensko-obytný celek, v kterém se prolíná obývací pokoj s jídelním a kuchyňským koutem, a na oddychově-pracovní celek ložnice a malé pracovny, které spojuje (a zároveň odděluje) oboustranná policová stěna.
V pomyslném středním traktu na rozhraní těchto dvou celků se ocitl vstupní prostor a přemístěná koupelna sloučená s toaletou.

Až se v budoucnu domácnost rozroste o dítě, poskytuje nové uspořádání možnost vytvoření

dětského pokoje dozděním příčky mezi současnou ložnicí a pracovnou, které od sebe dělí jen do obou stran otevřená policová stěna. Současná dispozice má tedy v sobě už obsaženu flexibilitu a v případě potřeby umožňuje vytvořit z jednoho prostorového celku znovu tři samostatné pokoje.

Autorská zpráva
Foto archiv autorů