Rekonstrukce bytu s rozšířením na půdu

08.01.2016 Půdní byty, Rekonstrukce

Radka Valová, Magda Palečková / OOOOX
/ Původní dispozice se rozšířila o sousední půdu, vznikl velký obytný prostor s kuchyní a pracovnou.

*

Byt je umístěn v posledním podlaží.  K bytu náležela půda, která byla až do rekonstrukce využívána pouze jako sklad. Zařízení neprošlo od svého počátku žádnými významnějšími zásahy a změnami. Původní dispozice byla zcela nevyhovující, zejména kuchyně a koupelna v šikmině s minimálním vikýřem.

Dispozici jsme rozšířili o původní půdu, a vznikl tím spojený obývací pokoj s kuchyní. Bohužel ve středu tohoto prostoru bylo nutné zachovat komín. Ten jsme nakonec do dispozice zakomponovali jako součást jídelního stolu
a dominantní prvek celého interiéru. Odděluje tak kuchyni od obývací části
a pracovny. Celý prostor byl prosvětlen velkým ateliérovým oknem.  Původní kuchyně, koupelna a toaleta byly spojeny a rozšířeny o nový prostornější vikýř. Díky tomu bylo možné do dispozice umístit i samostatnou technickou místnost a úklid.

Celý interiér je pojatý v pánském jednoduchém stylu. Barevnost byla zvolena monochromatická s drobnými akcenty, jako je masivní dubový stůl. Na podlahy je použita šedá stěrka a kouřový dub v pracovně a ložnici. Středový komín je opatřen betonovým obkladem s texturou dřevěného šalování v černé barvě
a vzhledově tak navazuje na černě natřené části krovu. Nábytek je proveden v odstínech šedé, vestavný nábytek naopak v bílé, aby jednotlivým solitérům nekonkuroval. Svítidla jsou ve většině případů nahrazena kvůli šikminám nástěnnými a stojacími lampami.

Kuchyně je provedena v nerezu a tmavě šedé fólii. Kvůli umístění do šikminy jsme digestoř vyřešili jako zabudovanou do desky a za skříňkami odvětranou do komína. Jídelní stůl je osazen na komín  a barevností oživuje jinak monochromatický interiér. Svítidlo nad jídelním stolem je řešeno jako nástěnné polohovací s velkým stínidlem, tím supluje stopní svítidlo, které se kvůli ateliérovému oknu v tomto případě nedalo použít. Židle jsou navrženy v retro designu s lehkou kovovou podnoží.

Na opačné části obytného prostoru je umístěna sofa a police pod TV. Pokoj umístěný vedle původní půdy původně sloužil jako obývací. Dělicí příčka byla odstraněna, a došlo tak k propojení a prosvětlení obou místností. Do této části byla umístěna pracovna. Od obývacího pokoje je oddělena otevřenou oboustrannou knihovnou.

Ložnice a vstupní hala jsou řešeny ve velmi jednoduchém duchu. Postel na čelní stěně s nástěnnými lampami a velká vestavná šatní skříň na míru. Další šatní skříně jsou umístěny do vstupní haly. Obligátní problém s dvířky od rozvaděče jsou vyřešeny pojízdným panelem na kolejnici s háčky na kabáty
a poličkou na klíče.

Dominantou koupelny je oválná poloprostorová vana. Do niky byl umístěn velký sprchový kout, který je oddělen pouze otevřenou skleněnou zástěnou bez dveří. Vedle vany je za polopříčkou umístěna toaleta. Celá stěna vedle dveří je určena pro velký vyzděný pult ve tvaru L, který je obložen černou mozaikou a je na něm osazeno hranaté umyvadlo. Povrchy v koupelně jsou tvořeny dvoubarevnou stěrkou.

Autorská zpráva
Foto Martin Zeman

*

*

*