Přestavba půdního bytu

23.05.2014 Půdní byty, Rekonstrukce

Radka Zedníková, Hana Štěpková / OOOOX architects
Původní byt měl nevyhovující dispozici. Přemístěním schodiště do vhodnější polohy vznikl větší a operativnější prostor.

*

Původní stav
Rekonstrukce půdního bytu z 90. let, jedná se o byt velikosti 132 m2 v domě z 30. let. Původní byt měl nevyhovující dispozici. Schodiště do patra se tak stalo nevhodnou dominantou celého prostoru. Horní patro navíc nebylo stavebně oddělené, takže bylo nevhodné tam umístit ložnici. V původním bytě naprosto chyběly úložné prostory, naopak zde byly situovány dvě identické koupelny ve spodním patře, v podkroví bylo značné množství nevyužívaných šikmin.

Dispozice
Přemístili jsme schodiště a změnili tvar i konstrukci. Schodiště je skryté za krbovou stěnou a je umístěno tak, že z něj lze vyjít přímo k terase v horním patře. Tím jsme si vytvořili větší a „operativnější“ prostor v obytném pokoji. Dvě identické koupelny změnili tak, že jedna byla ponechána jako dětská koupelna s vanou a sprchovým koutem, z druhé jsme vytvořili samostatnou toaletu a samostatnou komoru pro domácí práce. V horním patře byla vytvořena nová koupelna přímo k ložnici rodičů.

Kuchyně
Původní kuchyňská linka byla nahrazena novou, která poskytuje větší množství úložných prostor a lepší uspořádání. Kuchyně se více otevřela do prostoru. Barva kuchyně je v odstínu jasmínu s kamennou pracovní deskou. Obklad za linkou je z probarvené cementové stěrky, kterou jsme kvůli kontrastu volili v tmavě šedém odstínu. Parapet na okně byl rozšířen, aby na něm bylo možné pěstovat bylinky přímo v kuchyni.

Sezení
Sezení je situováno proti krbu a svou velikostí uspokojí pohodlí celé rodiny.
U sezení je navržen atypický konferenční stolek se zabudovanými boxy na ovladače apod.
Krb je nyní novou dominantou celého obytného prostoru, tento fakt podtrhuje použití tmavého mozaikového japonského obkladového kamene. Pozice krbu je nadřazenější pozici televize.

Ložnice
Pro hlavní ložnici jsme zvolili horní patro s ateliérovým prosklením.  I v tomto prostoru byly původní dřevěné prvky opatřeny bílou lazurou. Do jednoho ze štítů jsme umístili novou samostatnou koupelnu rodičů, která je od ložnice oddělena prosklenou příčkou. Šikmina za koupelnou je využita pro výsuvné vestavěné skříně. V druhém štítu podkroví je umístěna domácí pracovna. Investorka doplnila ložnici originálními kusy nočních stolků v podobě dřevěného špalku, který je barevně sladěn s ostatními dřevěnými prvky. Díky velkému prosklení prostoru byla do ložnice osazena vestavná klimatizační jednotka.

Koupelny
Koupelny jsou provedeny v materiálové kombinaci přírodní cementová stěrka
a oblázkové obklady (sprch a za umyvadly). Zařizovací předměty jsou voleny ve velmi jednoduchém tvaru a designu.

Dveře
Do obytného pokoje byly ponechány původní prosklené skládací dveře, které podtrhují akcent 30. let celého domu. Z tohoto důvodu byly do dětských pokojů provedeny plné dveře s kruhovými okénky.

Zastínění
Obytný prostor je opatřen římskými roletami v tmavě šedém odstínu.

Barevnost
Barevnost je volena v kombinaci běleného dubu, ořechu, tmavě šedé
a jasmínové. Původní dřevěné prvky krovu jsou opatřeny bílou lazurou ve stejném tónu jako moření podlahy. Díky tomu jsme dosáhli jednotného vzhledu celého bytu.

Autorská zpráva
Foto Martin Zeman

+

Střešní okna dodala firma Solara.