Podkrovní byt Strašnice

07.12.2017 Půdní byty

Petra Bíšková, Klára Císařovská / Mooza architecture
/ Při zařizování interiéru se muselo vyřešit několik problémů v dispozici
a barevně sjednotit prostor s několika dezény dřeva.

*

Příjemná spolupráce s klientkou začala po zakoupení podkrovního bytu, který ji na první pohled zaujal svou prostorností, vzdušností a velkorysou terasou na střeše. Na druhý pohled se ale objevilo hned několik nepříjemností. Počínaje nešťastnou dispozicí koupelny, kde velkou část plochy zabírala neúměrně velká vana (sen klientky byl hlavně sprchový kout) přes nepraktické řešení uvažované kuchyně až po nedostatek úložných prostor. Umístění postele a šatní skříně ve stísněné ložnici, kde většina stěn je zkosených, byl také oříšek.

Na počátku tedy bylo hodně problémů, které jsme v návrhu musely vyřešit. Dispozici koupelny jsme překopaly od základů a při umístění menší obdélníkové vany se vešel i sprchový kout. Zařízení, jako je pračka a kotel, se posunuly až za posuvnou stěnu, kde oproti původnímu plánu nejsou tak na očích.

Ve vlastním obytném prostoru se objevovalo mnoho různých dezénů barev dřeva (podlaha, dveře, zábradlí…). Při volbě barevnosti nově navrhovaného nábytku jsme tedy zvolily koncept „koláže“ různých odstínů dýhovaných dvířek. Celkem se zde střídají 3 druhy (různě mořená třešeň a ořech). Jednotlivé odstíny jsme ladily na základě velkoformátových vzorků přímo na místě. Klientka si samozřejmě ze začátku nebyla jistá, jestli to nebude moc divoké a chtěla vyloučit co nejvíce překvapení. Myslíme si, že ve výsledku se podařilo vytvořit jeden celistvý prostor, který se tímto přístupem sjednotil,
a nově přidané věci přirozeně zapadly do původního rámce. Nové skříně na míru začínají již u vstupních dveří a pod schody plynule přecházejí přímo v samotnou kuchyň. Z kuchyňské linky vybíhá malý pultík, který slouží pro pohotovostní sezení, když majitelka připravuje něco v kuchyni, popřípadě pro rychlou snídani.

V obývací části je nejvýraznějším prvkem knihovna seskládaná z jednotlivých boxů; svým členěním podporuje princip koláže. Pod šikminu do nejnižšího místa je umístěno sezení s pohodlnou a přestavitelnou pohovkou značky Polstrin. Namísto televize zatím slouží klientčin oblíbený obraz.

Řešením pro ložnici nakonec bylo obrácení postele o 180° hlavou směrem do místnosti, kde je nejvyšší světlá výška. Jako krytí hlavy za postelí slouží skříňka na lůžkoviny kombinovaná s nočním stokem.

Užitná plocha 65 m2.

Autorská zpráva
Foto Robert Žákovič

*

Pro výstup na terasu byly využity posuvné střešní dveře  Solara PERSPEKTIV.