Malý byt s výhledem na Karlův most a Hrad

09.07.2018 Malé byty, Půdní byty

Ivana Dombková / I. D. Architektura
/ Tradiční materiály podtrhují atmosféru půdy v historickém domě, kontrastem je čistě bílé moderní vybavení.

*

Byt pro mladý pár, Čecha a Američanku, vznikl v rámci komplexní rekonstrukce celého domu. Nevyužívaný půdní prostor skýtal možnost vestavby malého, ale velmi příjemného bytu.
Téměř čtvercový půdorys, původní vikýře, kterými jde do bytu dostatek denního světla, nebo prastaré, ale plnohodnotné kamenné schody na půdu byly základem pro kvalitní vestavbu tohoto bytu.
Zadání od majitele znělo: maximálně využít prostory a vytvořit byt pro komfortní bydlení dvou lidí. Více už do zadání investor nevstupoval. Odsouhlasil dispozici a použité materiály. Do bytu se vrátil až po jeho úplném dokončení.

Největší plochu bytu o rozloze 65 m2 zabírá hlavní obytná místnost. Zůstala volně otevřená, téměř z každého místa se uplatňují atraktivní výhledy vikýřovými okny na Karlův most a Pražský hrad. Oddělena je pouze ložnice
s hygienickým zázemím, které tvoří kompaktní celek mezi nástupním schodištěm a ložnicí.

Na původní trámovou konstrukci, v prostoru pohledově odhalenou, navazují ve stejném odstínu mořená dubová podlaha a některé prvky nábytku. Štítová zeď a příčka ložnice jsou obloženy pásky řezanými ze starých cihel. Kontrastem k těmto tradičním materiálům, které podtrhují atmosféru půdy
v historickém domě, je čistě bílé moderní vybavení. Bílé plochy dalších stěn, komínového tělesa nebo úložných skříní dodávají prostoru více světla, v bílé barvě vyniknou jednoduché linie kuchyňské sestavy nebo čtvercových skříněk, které – vetknuty do trámoví – jsou jakýmsi „odrazem“ členění vikýřových oken. Lehká bílá křesílka s trubkovou konstrukcí nezabírají příliš mnoho místa
a příjemně doplňují střídmý styl zařízení.
Úložné prostory jsou velmi nenápadné, přesto je jich v bytě dostatek, vyplňují různé výklenky konstrukcí i nízké šikminy pod okny. Kromě praktického účelu mají i funkci estetickou, zahlazují původní členitost půdy do prostoru s jasným řádem. Jeho tvar nenarušují ani radiátory, byt má podlahové vytápění (jediný radiátor se objevuje v koupelně).
Do výklenku ve štítové zdi byla na míru zhotovena velká knihovna, která je nejvýraznějším nábytkovým kusem obytného prostoru. Rám a police z dubové dýhy nenápadně zapadají do cihlového obkladu, vyniká pouze střední plocha
s devíti poli bílých dvířek. Ta korespondují svým výrazem s dvířky menších, již zmíněných čtvercových skříněk.

Do třetiny obytného prostoru zasahuje kuchyňská část; bíle lakovanou sestavu tvoří pouze nízký ostrůvek přecházející v konzolu jídelního stolu. Nenajdeme tu vysoké skříně ani horní skříňky, kuchyň rámuje pouze konstrukce krovu a zavěšený hranol digestoře. Přesto je kuchyň plně funkční se všemi potřebnými spotřebiči. Chladnička má podobu dvou nad sebou zabudovaných zásuvek, je tu pečicí trouba i myčka. Ostrůvek je dostatečně hluboký a úložné prostory má přístupné z obou delších stran, sestavu navíc doplňují další skříňky pod okny. Do pracovní desky vyrobené ze Staronu je zapuštěna varná deska i nerezový dřez.

Skleněnými dveřmi je od obytného prostoru oddělena intimní zóna, ložnice
a navazující koupelna. Vybavení ložnice je (stejně jako nábytek v celém bytě) vyrobeno na zakázku podle návrhu autorky. Stěna za lůžkem má povrch
z dubové dýhy, je v ní zakomponována malá knihovna s rastrem čtverců – tento motiv prochází interiérem obou obytných místností. Šatní skříně vestavěné do štítové zdi jsou naopak bílé jako okolní stěny a opticky ložnici zvětšují.
Do sousední koupelny prostupuje denní světlo dalšími skleněnými dveřmi
a pásovým nadsvětlíkem při stropu. Poměrně úzkou koupelnu pohledově rozšiřují světlé delší stěny a zkracuje tmavá stěna čelní s velkoformátovým obkladem. Shodný materiál se objevuje na podlaze a obkladu prostorného sprchového koutu; spáry jsou minimální, koupelna se snadno udržuje
v čistotě. Bílé skládací dveře ukrývají technickou místnost s pračkou
a sušičkou.

-věk
Foto Iveta Kopicová

*

*

*

*

*