Dva byty na jedno téma / 2

30.08.2013 Půdní byty, Rekonstrukce

Ivana Dombková
Schody procházející nad kuchyní dokázaly vyřešit problém vhodného propojení bytu s půdním prostorem.

*

Pro čtenáře, kteří nezaznamenali předcházející materiál, zopakujme základní informaci: při rekonstrukci tří bytů nejvyššího podlaží bytového domu se nabídla možnost rozšířit bydlení do prostoru půdy. Nárožní poloha s obvodovými stěnami v úhlu 120° se podepsala především na prostředním bytě, kde autorka musela zklidnit složitou dispozici na koso položených stěn, schodiště by tu bylo další komplikací. Do půdního prostoru se tedy rozšířily pouze krajní byty. Polohu vnitřního schodiště z původního bytu na nové podlaží řeší oba byty obdobným způsobem.

Poloha schodiště
Stejně jako u prvního krajního bytu, i tady se největší prostor původního bytu nacházel při fasádě do ulice. Odstraněním příček se dispozice ještě uvolnila a vznikl otevřený obývací pokoj s jídelnou a kuchyní. Svůj příjemný rozměr a proporci by určitě ztratil, kdyby se do prostoru vložilo schodiště. Ani v hale by umístění schodů nebylo optimální, zpřetrhaly by se přirozené vazby vstupu, obytného prostoru, dvou ložnic s orientací do dvora a doplňujícího zázemí. Aby mezonet poskytoval opravdu pohodlné a komfortní bydlení, návaznost schodů na provoz v obou podlažích musí fungovat bezchybně. Optimální je pohledové propojení úrovní a vhodné využití prostoru pod schody.
Ivana Dombková zvolila řešení, při kterém schodiště nikde nepřekáží, začlenilo se do kuchyňské sestavy podél kratší stěny místnosti: nahoru do patra se vlastně „stoupá po nábytku“. Mezi schodiště a kuchyňské pracoviště (ostrůvek) se postavila příčka tloušťky 25 cm, lehká dutá konstrukce obalená sádrokartonem. Překrývá úložné prostory, pod schodištěm skříňky využívají volný prostor. V rohu se schodiště v kolmém směru láme, vyšší rameno nad podestou už poskytuje dostatečnou výšku pro vysoké skříně, vešel se pod ně ještě prostor pro pračku. Stěna je celá plná a tvoří i zábradlí na horní podestě..

Vyloučení šikmin
Schodiště v horním patře navazuje na malou galerii nad ostrůvkem, propojenou pohledově s kuchyní – zábradlí je opět skleněné, přerušené pouze tělesem nerezové digestoře. Z galerie se přímo proti schodům vchází do největší z ložnic, vstupy do ostatních místností ložnicového patra vedou z malé chodby uprostřed dispozice. Do dvora je orientována druhá ložnice a velká koupelna, chodbu ukončuje na jedné straně šatna, na straně druhé místnost pro domácí práce.
Oba byty se „zbavily“ nízkého prostoru pod šikmou střechou směrem do dvora vložením terasy, která poskytuje nejenom venkovní posezení a výhledy do vnitrobloku, ale i velká francouzská okna a dostatek světla navazujícím prostorům, tady ložnici a koupelně. Skleněné dveře prosvětlují denním světlem také chodbu, šatnu a místnost pro domácí práce.
Směrem do ulice se vyloučila část nízkého prostoru propojením půdy se spodním podlažím, šikmá střecha vlastně zůstala pouze v ložnici, kde její negativní účinek zmírňuje velké ateliérové okno přímo nad postelí.

-věk
Foto Jana Labuťová a Jiří Vaněk

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*