Věčné téma panelák

01.12.2015 Panelákové byty, Přestavby

Proměna starého panelákového bytu na byt s moderním zařízením nemusí být vždy ve prospěch kvality bydlení. Někdy se modernizací a efektním řešením provoz domácnosti naopak zhorší.

*

Přestavba bytu je poměrně náročná akce časově i finančně, byla by škoda omezit ji na pouhou náhradu umakartového jádra. Některé byty totiž umožňují zásadní proměnu celé dispozice.
Starší panelákové byty s rozponem nosných stěn 3,6 m přestavbu bytu značně omezují, nové otvory do panelů vyžadují posudek statika a náročné vyřezávání diamantovými pilami (vysoký hluk, prašnost a nebezpečí vyplavení bytu). Pro změny dispozice jsou nejvhodnější rozpony 6 m, kde příčky mezi místnostmi jsou jen siporexové (tloušťky 6 cm) a dají se snadno odstranit. Takový konstrukční systém využíval například panelový dům T 08B.
Snad nejpříjemnější dispozici mají byty 3+1 velikosti cca 80 m2, v Praze se stavěly třeba na sídlišti Velká Ohrada, ale najdeme je také v jiných městech. Představit tuto dispozici můžeme na zrealizované přestavbě bytu z Kladna
a řešení porovnat s dalšími návrhy na obdobný byt v Praze.

Je nová dispozice lepší?
Podívejme se nejprve na původní uspořádání bytu. Chodba s bytovým jádrem rozděluje byt na část společenskou (kuchyň + obývací pokoj) a ložnicovou, jádro odděluje poměrně velkou vstupní předsíň od zadní části chodby, která umožňuje umístění řady vestavných skříní v intimnější poloze. Kuchyň
s obývacím pokojem se dá snadno propojit, širokou kuchyň je možné doplnit
o další protilehlé rameno sestavy, takže není problém se začleněním dalších moderních spotřebičů. Jedinou zásadní „vadou na kráse“ je tedy maličká koupelna a obcházení koupelny při cestě s nákupy do kuchyně.
Kladenský byt rekonstruovala firma zaměřená na modernizace panelákových bytů, je také autorem nového dispozičního řešení. Mnohé nápady jsou přínosné, například prosvětlení koupelny denním světlem přes obytný prostor, nebo umístění kuchyně blíž ke vstupu, ale řešení má značné nedostatky, kterých by se zkušený architekt zřejmě nedopustil, jeho pohled je totiž více zaměřen  na funkční provoz domácnosti než na efekt při prodeji.
Zrušení předsíně a přímý vstup ze schodišťové chodby do kuchyně je diskutabilní, ale dal by se akceptovat, pokud by prostor u vstupu umožnil odložení kabátů a obuvi. Jediná úložná skříň je ale až vzadu na konci chodby. Plocha kuchyně je přitom zbytečně velká, nevyužila se ani na umístění většího počtu skříněk. Kuchyňská sestava má hned několik funkčních chyb. Není do ní začleněna chladnička ani myčka, není kam ukládat potraviny. Mezi dřezem
a sporákem chybí pracovní plocha (v této části by měla být co největší), jediná plocha na přípravu pokrmů je ve špatně využitelném rohu a navazujícím kolmém ramenu, kde překáží deska pultu. Barový pult je naprosto nesmyslný: jednak překáží v přímém průchodu k jídelnímu stolu, navíc zvýšení desky bylo zbytečné, když použité stoličky umožňují nastavitelnou výšku. Využití výšky pracovní desky by usnadnilo jak proces vaření, tak příležitostné stolování, nižší stoličky nejsou tak nebezpečné.
Další zásadní proměnou prošla koupelna s toaletou. Použitá barevná mozaika je sice efektní na pohled (množství spár se velmi špatně udržuje v čistotě), ale provozní řešení má opět značné chyby. Především WC přístupné pouze
z koupelny norma pro větší rodiny nepřipouští, při obsazení koupelny jedním členem se totiž nikdo z rodiny nedostane ani na záchod. Příjemný je výklenek na pračku a sušičku, zato lépe než drahý masážní sprchový box by rodina
s malými dětmi využila vanu. Nedokážu si přestavit, kde probíhá každodenní dětské koupání. Tak velká koupelna mohla být vybavena praktičtěji.
V bytě chybí větší množství úložných prostorů, původní řešení nabízelo plochy na vestavné skříně jak u vstupu, tak v zadní části chodby. Celkové provozní řešení – i když je zdánlivě „zajímavé“ – přináší spíše naschvály než vylepšení dispozice.

Práce s klienty
Dispozice bytu nabízí po vybourání příček mnohem více možností. Vždy je velmi důležité respektovat potřeby rodiny, diskutovat s klienty o způsobu jejich života, ale také o tom, čemu dávají při provozu domácnosti přednost.
Stejný byt, jaký se řešil v Kladně, jen s umístěním lodžie na opačné straně, si můžeme ukázat na několika variantách řešení pro jinou rodinu. Všechny vycházejí z požadavků konkrétního klienta: rozmístění místností mladým manželům v zásadě vyhovuje, jen koupelnu by chtěli rozšířit na úkor chodby
a dořešit provoz kuchyně.

První návrh respektuje určité váhání klienta s bouráním jediné zesílené příčky u kuchyně, kde jsou umístěny rozvody. Kuchyň tak zůstává poměrně daleko od vstupu a s nákupy se musí procházet přes obývací pokoj, ponechaná část příčky navíc neumožňuje vizuální kontakt matky se zbytkem rodiny při přípravě jídla. Kuchyňská sestava postrádá větší pracovní plochu, ale doplňuje ji řada vysokých skříní s chladničkou, troubami, spižní skříní a dalšími úložnými prostory, kde je možné dvě vysoké skříně nahradit nízkými, a pracovní plochu tak rozšířit. (V tomto případě by bylo vhodné zaměnit dřez a varnou desku, aby se dřez dostal do blízkosti chladničky.)
Základní členění bytu rozděluje chodbu na vstupní předsíň s úložnými skříněmi a soukromou šatnu před vstupem do ložnice rodičů. Oddělení ložnice rodičů od pokoje dětí počítá především s jejich pozdějším věkem, kdy obě generace vyžadují určité soukromí, těsnější kontakt rodičů a malých dětí (noční vstávání) zajistí průchod koupelnou. Dětský pokoj byl rozšířen na úkor ložnice, protože děti v něm na rozdíl od rodičů tráví čas i před den.
Toaleta je oddělená a přístupná z předsíně, koupelna počítá s vanou, pod deskou se zapuštěným umyvadlem je umístěna pračka. Plocha nad pračkou se využije i pro posazení malého dítěte po vykoupání (osušení, oblečení). Variantně může být v koupelně buď velký sprchový kout, nebo druhý záchod, aby ho rodiče měli blíž z ložnice.

Druhý návrh řeší kuchyň v těsnějším propojení s obývacím pokojem a celý prostor dostává příjemnější rozměr. Kuchyň se dostává blíž ke vstupu
a sestava s ostrůvkem poskytuje větší pracovní plochu. Odtah digestoře na ostrůvku zajistí snížený podhled nad kuchyní. Blok vysokých skříní se spotřebiči zůstává na stejném místě, jenom je o něco kratší, aby více místa zůstalo pro jídelní stůl. Větší sestava nabízí také možnost začlenit do ní pračku, aby se koupelna více uvolnila. Prosklením části příčky je možné druhotně prosvětlit toaletu.

Třetí návrh otevírá celý prostor bytu posuvnými stěnami, které podle potřeby mohou, ale nemusejí oddělovat jednotlivé zóny. Jediné klasické dveře zůstávají z předsíně na toaletu. Do předsíně a šatny se tak dostává denní světlo a přes části prosklených příček nebo skleněné posuvné dveře také do koupelny. Z koupelny se vyčlenila malá místnost na pračku a sušičku; je přístupná ze šatny, umožňuje tedy přímé ukládání čistých oděvů do skříní. Koupelna opět variantně uvažuje o začlenění druhé toalety.

Čtvrtý návrh ještě velkoryseji celý byt prosvětluje, posuvné stěny jsou skleněné, aby předsíň a šatnu (druhotně i koupelnu) prosvětlily také při oddělení místností.
Oproti předchozím návrhům je tady koupelna propojená s toaletou posuvnými dveřmi (ale přístupná z předsíně i při obsazení koupelny). Variantně může být vyčleněná pračka se sušičkou, anebo se koupelna rozšíří o sprchový kout.
Řešení je nákladnější, bezpečnostní connexové sklo není zrovna levné, ale standard bydlení je mnohem vyšší. Při takové přestavbě pak stojí za úvahu přemýšlet současně také o kvalitních podlahách, aby se po několika letech nemusely podnikat další  změny. Co byste o nich měli vědět, najdete v článku o podlahách.

-věk
Foto Jaroslav Hejzlar