Rekonstrukce panelákového bytu v Braníku

06.12.2017 Panelákové byty, Rekonstrukce

Lucie Mlýnková / Atelier Spectrum
/ Kompletní rekonstrukce bytu o ploše 37 m2 řešila nejen technické vybavení, ale především problémy malých prostorů.

*

Dispozice bytu zůstala původní; jedním z důvodů byla cena, jelikož všechny příčky jsou panelové a jejich změna by znamenala mnohem vyšší náklady, navíc byt majitelce dispozičně vyhovuje.

Problémem, který bylo potřeba vyřešit, byl nedostatek úložných prostor
a malá šířka ložnice. Do ložnice se nevešla manželská postel tak, aby k ní byl přístup z obou stran. Přáním majitelky bylo umístit v bytě ještě piano. Nakonec tedy vznikla postel, která se vysouvá z podia, na němž je piano umístěno. Po celé delší straně ložnice byly vytvořeny vestavné skříně; na opačné straně pak skříňky menší.

Vstup do kuchyně zůstal zachován – pouze otvorem. Dveře zde ani původně nebyly a majitelka je nepožadovala. Nová kuchyň je navržena do tvaru L. Vše je zde pohodlně umístěno – trouba kombinovaná s mikrovlnkou, vestavná lednice a myčka, varná deska s odsavačem a velikostně dostačující dřez.

Také v obytné místnosti byla po celé jedné stěně vytvořena velká vestavná skříň, aby vzniklo co nejvíce úložných prostor. Uprostřed ale zůstal volný prostor pro televizor a další elektroniku. Část nábytkové sestavy přechází z obývacího pokoje až do kuchyně, kde má funkci spíže.

Proti televizi je umístěna pohovka, na kterou navazuje pracovní kout. U okna našel své místo „čtecí“ ušák s podnožkou. Nedostatek prostoru pro jídelní kout byl vyřešen sklopným stolkem a skládacími židlemi, ty se mohou zavěsit na stěnu vedle něj.

Majitelce se líbila kombinace bílé a šedé barvy, ta jako základ prochází celým bytem. V pokoji i ložnici je doplněna tyrkysovými dvířky skříněk, výrazným barevným akcentem jsou červené židle a drobné doplňky.

Pro koupelnu a WC byla jako obklad i dlažba zvolena skleněná mozaika ve světle šedém odstínu. Stejně jako jiné prostory v bytě i koupelnu oživují prvky červené barvy.

Pračka je umístěna v koupelně a požadovanou sušičku jsme schovali za posuvné dveře v chodbě, kde je rovněž prostor pro uložení úklidových prostředků, žehlicího prkna, vysavače a dalších potřeb. Druhý výklenek v chodbě slouží jako šatní skříň.

Stavebně prošel byt kompletní výměnou elektroinstalace, vodovodního
a kanalizačního potrubí. Nové obložkové zárubně bílé barvy nahradily původní ocelové. V obou místnostech orientovaných k západu bylo v létě příliš teplo, tento problém pomohla vyřešit klimatizace.

Autorská zpráva
Foto Tomáš Dittrich