Přestavba dvou bytů na velký

05.04.2019 Panelákové byty, Rekonstrukce

ATW architekti
/ Nadstandardní bydlení v paneláku už dnes nepatří do oblasti sci-fi. Dobrému výsledku ale musí předcházet promyšlený koncept.

*

Ne každému se poštěstí získat v paneláku dva byty vedle sebe, aby je mohl propojit do jednoho velkého. Získat větší počet pokojů je určitě velká výhoda, ale pokud se nezmění dispozice sloučeného bytu, bude mít dvě malé koupelny a dvě nedostatečné kuchyně, provozu domácnosti to vyhovovat nebude. Zásadní přestavba bytu není snadná ani levná záležitost, vyplatí se připravit ji důkladně, ve spolupráci s odborníky. Dobrý architekt dokáže vyřešit novou dispozici nejenom podle zadaných požadavků majitele, ale také ve všech souvislostech a s určitým nadhledem – přemýšlí o vhodných vazbách mezi jednotlivými místnostmi, dokáže si představit průhledy bytem a atmosféru, kterou vytvoří vhodné denní a umělé světlo, umí předvídat i možné změny v potřebách rodiny. Laický přístup k přestavbě bytu se nevyplácí: chyby při stavbě se většinou dají napravit, ale chyba v konceptu poznamená bydlení natrvalo.
Majitelé bytu si pro přestavbu vybrali ateliér ATW architekti; získali nejenom kvalitní dispoziční řešení s volně otevřenými a dobře prosvětlenými prostory, ale také komplexně vyřešené technické problémy. Byt je zvukově izolovaný od sousedních, má novou skladbu celé konstrukce podlahy s účinnou kročejovou izolací, takže chůzi po dubových parketách spodní sousedé neslyší.
A bonusem je moderní interiér s vlastním designem ateliéru.

Stavět se začalo bouráním
Každý zásah do konstrukčního systému vyžaduje posudek statika, není možné se pouštět do přestavby bez stavebního povolení. Panelový dům má v tomto případě nosnou konstrukci s příčným stěnovým systémem o rozponu 6 m, ostatní příčky bylo možné vybourat. Kromě nosných a obvodových stěn tu nezůstala žádná příčka, zachovány musely být pouze instalační šachty obou bytových jader.
Celým bytem prochází několik průhledových linií, které opticky i světelně celý prostor propojují: předsíní se otevírá průhled od okna obývacího pokoje až po okno pracovny, takže už při vstupu je možné vidět z oken na obě strany domu. Podél obvodové stěny s okny do lodžie se díky posuvným skleněným stěnám může otevřít průhled z obývacího pokoje přes jídelnu až do pokoje pro hosty, z kuchyně je vidět přes předsíň a šatnu až do koupelny. Místnosti se podle potřeby mohou volně spojovat, anebo uzavírat, každý tu podle nálady nachází kontakt s ostatními, ale i dostatek soukromí.
Centrem bytu a největší místností (více než 28 m²) se stal obývací pokoj propojený skleněnými posuvnými dveřmi s jídelnou a kuchyní, na druhé straně také se vstupní předsíní. Na předsíň navazuje na intimní část bytu s ložnicí, pracovnou a koupelnou. Prostorná koupelna je přístupná přes šatnu s vestavěnými skříněmi, kolem dalších vestavěných skříní se prochází do ložnice. Chodby tak získávají ještě další smysluplnou funkci, nejsou pouhým průchodem.
Na společenskou část bytu navazuje pokoj pro hosty, který se po uzavření stává samostatnou buňkou s vlastní koupelnou. Ta ale není v běžném provozu nevyužitá, slouží pro domácí práce, praní prádla a úklidové prostředky. Oddělení místnosti a její hygienické vybavení dává do budoucna i další možnosti: může se stát třeba dětským pokojem nebo ložnicí pro prarodiče.

Nepřeplněné interiéry
Volné pojetí obývacího pokoje zůstalo zachováno i po jeho zařízení, jediným nábytkem je tu pohodlné sezení se stolkem a nízkými skříňkami. Dostatek místa je k dispozici především lidem, kteří tu budou odpočívat, sledovat televizi, poslouchat hudbu, číst si nebo povídat. Okny přes celou stěnu pokoj prosvětlují a proteplují sluneční paprsky, v létě se pokoj zvětšuje o venkovní prostor lodžie, která jej zároveň chrání před přílišným přehříváním.
Stejných výsad využívají také sousední prostory, jídelna a pokoj hostů. Jídelna je od kuchyně opticky oddělena „pultem“ nízkých skříněk kuchyňské sestavy, která byla vyrobena – stejně jako většina zařízení – podle návrhu autorů přestavby. Vše je tu podřízeno správné funkci a snadné údržbě, každý detail je pečlivě promyšlený. Hladké plochy a skleněné obklady nemají žádné spáry
a záhyby, kde by se udržovala nečistota. Speciální konstrukce skříněk vytvářejí dojem, že jsou vyrobeny z jednoho kusu, spoje v rozích na koso nejsou na pohled vůbec zřejmé. Umělé osvětlení je zabudováno do sníženého podhledu a také přímo do nábytku, výrazný efekt vyvolává zvláště osvětlení proskleného pultu.
Pro celý byt jsou charakteristické posuvné skleněné stěny namísto klasických dveří, přivádějí denní světlo do každého koutku a spojují byt do celistvého
a velkorysého prostoru. Velké zrcadlové plochy na dveřích šatních skříní
a skříněk nad umyvadlem v koupelně opticky místnosti rozšiřují, denní světlo se v nich odráží a násobí. Otevřenost a prostornost podtrhuje také bílá barva, která v celém interiéru převládá.

Věra Konečná
Foto a dokumentace archiv ateliéru