Přestavba bytu, sídliště Pankrác

20.12.2018 Panelákové byty, Rekonstrukce

Petr Reksoprodjo / Kamarumah architects
/ Propojením kuchyně s obývacím pokojem vznikl velký obytný
prostor a vyloučil se dříve komplikovaný přístup do kuchyně.


 

Do bytu se stejným dispozičním řešením se před dvaceti lety stěhovala moje známá. Oproti jiným bytům v panelových domech mi připadal poměrně příjemný: kuchyň přirozeně navazovala na obývací pokoj, před oběma místnostmi procházela velká lodžie, dokonce namísto úzké chodbičky tu byl
i jakýsi náznak vstupní haly. Jenom jsem nechápala, jak mohl někdo navrhnout tak krkolomný přístup do kuchyně – aby se vůbec vešly vstupní dveře, musela se „ukousnout“ část obývacího pokoje. Dispozice přinášela i další problémy: jídelní stůl pod oknem byl hodně stísněný, kuchyňská sestava se sporákem v rohu neměla dost místa na přípravu jídla, do obývacího pokoje se pro troje dveře otvíravé dovnitř (včetně balkonových) obtížně umísťovalo sezení s knihovnou a televizorem. Dokázala jsem si na stejné ploše představit vhodnější řešení. Přestavba bytu na pražském sídlišti Pankrác podobný záměr uskutečnila.

*

Zrušením příčky se mohla do čela místnosti umístit dostatečně prostorná kuchyňská sestava se zabudovanou chladničkou a myčkou, bez potíží se vešla pečicí i mikrovlnná trouba, sestava poskytuje dostatek pracovní plochy
i úložných prostor. Jídelní stůl se přemístil na rozhraní kuchyně a obývacího pokoje (v místě bývalé příčky), kde má důstojnou polohu i dostatek místa. Zbytek sjednoceného prostoru zabírá pohodlná pohovka a knihovna vysoká až ke stropu.

Namísto komory, která zbytečně zužovala vstupní část bytu, se postavila velká vestavěná skříň – využitelný prostor k ukládání se spíše zvětšil a skříň nezabírá tolik místa. Novou příčku mezi pokojem a předsíní architekt zkosil, takže se chodba směrem ke vstupu do kuchyně rozšiřuje a vytváří dojem prostornější haly, přitom ponechává hlubší prostor obývacímu pokoji v místě sezení. Podél zkosené stěny stojí v obývacím pokoji atypická nízká skříňka s televizorem, který je nasměrovaný k oběma ramenům pohovky. Prostor působí velkoryseji, a především tu nevznikají žádné kolizní body provozu.

Koupelna v nové podobě propojila svůj prostor se sousední toaletou, na místě původního WC vznikl velký sprchový kout, klozetová mísa se přemístila k boční straně instalační šachty. Naproti zůstalo volné místo na desku se zapuštěným kruhovým umyvadlem, pod desku se umístila i pračka.

Pevnou příčku mezi novou koupelnou a kuchyní nahradila sklobetonová stěna z pískovaných luxfer, která přes sprchový kout vpouští do koupelny denní světlo, aniž by narušila její intimitu.
Soukromé pokoje na opačné straně bytu mohly zůstat bez dispozičních změn, jejich návaznost na celkové řešení bytu bylo vyhovující.

-věk
Foto Jaroslav Hejzlar