Přestavba bytu na sídlišti Invalidovna

14.02.2018 Panelákové byty, Rekonstrukce

Monika Čermáková, Iveta Čermáková / Schwestern
/ Hlavním cílem bylo otevřít dispozici bytu a vytvořit průhledy ve všech směrech. Obavy z nedostatku světla ovlivnily barevnost interiéru.

*

Panelákový byt 3+kk s terasou byl zakoupen s již vyzděným bytovým jádrem
a propojeným kuchyňským koutem s obývacím pokojem. Nachází se na jednom z prvních pražských sídlišť Invalidovna s orientací na severovýchod
a severozápad. Orientace se nejprve nezdála být zcela šťastná, ale nakonec umístění bytu v 9. patře a okna přes celou stěnu místnosti poskytují světla dostatek, navíc i výhled do okolí.

Obavy z nedostatku světla ovlivňovaly celý průběh rekonstrukce, proto byly voleny převážně světlé odstíny a důraz byl kladen na maximální propojování
a otevřenost prostorů. Rekonstrukci mělo urychlit narození syna Františka, přesto trvala tři měsíce místo očekávaných dvou. Bylo potřeba očistit stěny od původních tapet nanesených přímo na betonové stěně, vyzdít nové příčky
v pokojích, rozvézt novou elektřinu a vylít betonovou stěrku. Pak následovaly ostatní úpravy. Tak se František nastěhoval až v prvním měsíci.
Hlavním cílem bylo otevřít dispozici bytu a vytvořit průhledy ve všech směrech, které jsou navíc umocněny otvorem až ke stropu s posuvnými dveřmi. Z pohovky se tak otevírá výhled oknem obývacího pokoje, a zároveň i přes vstupní chodbu oknem v dětském pokoji.

Dalším sjednocujícím prvkem je litá polyuretanová podlaha ve světle šedém tónu, kterou bylo možné aplikovat do všech prostor bez nutnosti prahů. Přes zmíněnou otevřenost je v bytě patrné rozdělení na část společenskou a část intimní. Rozdělení je zdůrazněno i použitím odlišného materiálu pro nábytek. Ložnice a úložné skříně v chodbě jsou navrženy z borovicové loupané překližky, zatímco obývací pokoj s kuchyňským koutem je vyplněn masivním dubovým dřevem kombinovaným s jemně šedou deskou.

Jedním z motivů bytu jsou kruhy, skleněné otvory ve dveřích do koupelny a na  záchod, kruhová zrcadla, kulaté koberce a nakonec i kulatý jídelní stůl. Propojovacím elementem jsou také lustry – prototypy z naší kolekce Derviš, které vznikly ve sklárně v Novém Boru. Čeká na nás ještě poslední etapa přestavby, a tou je dětský pokojík.

Plocha bytu 76m2.

Autorská zpráva
Foto Iveta Čermáková

*

*

*

*

*

*

*