Malý byt s oknem v koupelně

13.05.2021 Panelákové byty

ATW architekti
/ Třípokojový byt má celkově jen 64 m2, otevřeným řešením ale získal více denního světla a dojem prostornosti, působí jako mnohem větší.

+

*

Majitelé záměrně zakoupili panelákový byt, který ještě neprošel rekonstrukcí, aby zbytečně neplatili za úpravy ze svého pohledu nevhodné, o proměnách bytu měli vlastní představy. Přáli si především velkou koupelnu s oknem,
a tomuto přání architekti přizpůsobili celý návrh přestavby. Pouhou výměnou bytového jádra se bydlení příliš nevylepší, ale někdy stačí současně s jádrem vybourat i kousek příčky a dispozice se natolik uvolní, že dovolí zásadní změny v provozu celého bytu.

V předsíni zmenšené na minimum a otevřené do obytného prostoru jsou po obou stranách úložné prostory na kabáty a obuv. Získaná plocha zvětšila obývací pokoj, který měl původně jen 17 m2.  Architekti tu nejprve navrhli otočnou posuvnou skleněnou stěnu, která by v případě potřeby mohla předsíň od obytného prostoru oddělit. Při jiné poloze by uzavírala kuchyňskou část, při posunu na opačnou stranu pak mělkou vitrínu u jídelního koutu. Prostor nakonec zůstal otevřený a majitelům absence uzavřené předsíně nijak nevadí, navrhované řešení ale mohou kdykoliv dodatečně zrealizovat.

Nová velkorysá koupelna s vanou, dvěma umyvadly (vyrobenými na míru z umělého kamene) a výklenkem pro pračku vznikla na místě bývalé kuchyně. Spoustu světla přicházejícího oknem umocňuje bílý velkoformátový obklad, široké zrcadlo nad umyvadly prostor opticky ještě zvětšuje. V rámci koupelny je začleněna také toaleta, pro praktičtější provoz a zachování větší intimity se však může oddělit skleněnými posuvnými dveřmi. Lepené bezpečnostní sklo má uvnitř bílou folii, přes kterou není vidět. Dveře vzhledově působí jako pískované, ale mají hladké plochy (snadnější na údržbu), výhodnější jsou
i cenově.

Kuchyň se přesunula o kousek dál, plošně se příliš nezměnila, nová poloha však umožňuje umístění sestavy ve dvou protilehlých linkách. Stává se tu navíc volným pokračováním obytného prostoru, který tak celkově získal plochu 30 m2. Přestože se kuchyň dostala do středu dispozice, je dostatečně prosvětlená přes sousední místnosti. Denní světlo sem přichází nejenom
z obývacího pokoje, ale i částečně prosklenou příčkou, která odděluje kuchyň od nové koupelny s oknem.

Ze strany kuchyně je prosklená plocha příčky umístěna nad varnou plochou, kde navazuje na skleněné obklady mezi spodními a nástěnnými skříňkami. Digestoř, v prostoru bez přímého okna zcela nezbytná, je ukryta v horní skříňce a odvětrání prochází do instalační šachty, která s kuchyní sousedí. Právě od její polohy se odvíjely veškeré změny dispozice.

Nástěnné skříňky nad varnou plochou a dřezem mají poloviční hloubku než spodní, při vaření by jinak překážely. Nad nimi jsou však umístěny ještě další úložné skříňky, a ty už mohou mít hloubku podstatně větší. Slouží pro předměty, které se nepoužívají tak často. Využívá se tak každého kousku prostoru.

Protější stranu sestavy tvoří skříně vysoké až ke stropu, hluboké 60 cm. Je v nich dostatek místa na nádobí i potraviny, kromě toho je do nich začleněný blok s horkovzdušnou a mikrovlnnou troubou. Zvláštností této sestavy je výsuvný kontejner se zásuvkami, který za běžného provozu – v zasunuté poloze – nijak nepřekáží, ale v případě potřeby se vysune a rozšíří pracovní plochu.

Zásuvkový kontejner slouží k přípravě jídel i pro odkládání horkých nádob z trouby. Na horní ploše má stejnou pracovní desku jako protější pracoviště, ale díky promyšleným detailům a vhodně zvoleným materiálům „zapadne“ do sestavy skříní tak samozřejmě, že si odlišnosti ani nevšimnete, když se kontejner zasune.

Část příčky mezi koupelnou a kuchyní – na místě předchozího umakartu v bytovém jádru – byla stejně jako dveře z koupelny na toaletu provedena z bezpečnostního connexového skla. Plná příčka je pouze mezi kuchyní
a instalační šachtou. Sklo propouští dostatek světla, ale není průhledné,
z kuchyně do koupelny tedy není vidět, zato denní světlo sklem prochází bez problémů. Ze stejného skla jsou vyrobeny také posuvné dveře mezi kuchyní
a ložnicovou částí, celý byt je denním světlem prosvětlený v každém místě včetně předsíně.

„Dnes, když bytem procházíme, zdá se nám všechno samozřejmé. Ani se nechce věřit, že jsme ještě nedávno bydleli v bytě s typickým panelákovým řešením,” vzpomínají na dobu před rekonstrukcí majitelé.

Třípokojový byt má celkem 64 m2, ale otevřeným řešením získal dojem prostornosti a působí jako mnohem větší. Dispozici velmi pomohlo zrušení chodby a využití této plochy pro vlastní bydlení, optického zvětšení se dosáhlo ještě bílou výmalbou a jednolitou dubovou podlahou.

-věk
Foto Jana Labuťová a Jiří Vaněk, archiv autorů