Vestavěný nábytek bytu v Holešovicích

15.08.2019 Nábytek, doplňky

Michal Gabaš, Tomáš Beránek, Eva Gabaš Rosenová / Apropos Architects
/ Konceptem návrhu bylo interiér sjednotit a zklidnit, doplnit chybějící vestavěný i volně stojící nábytek.

*

Navržený nábytek do bytu v pražském projektu Marina v Holešovicích vychází z jednoduchého konceptu doplnění a začištění stávajícího dvoupokojového bytu. Byt v novostavbě s výhledem na Vltavu byl již několik let obýván, ale interiér a zařízení bytu nebylo nikdy řádně navrženo a dokončeno. Prostor byl charakterizován volnými nikami a pestrou nesourodou materializací. Konceptem návrhu bylo interiér sjednotit a doplnit chybějící vestavěný i volně stojící nábytek.

Jednotlivé navržené prvky tak maximálně splňují uživatelské požadavky investora a svou jednoduchou, abstraktní formou zklidňují celkový výraz interiéru.

Nábytek je zhotoven z MDF desek lakovaných matným bílým lakem. Každý kus nábytku je doplněn o otevřenou niku, vyloženou dubovou dýhou
a orámovanou černě lakovaným kovovým rámečkem. Barva dřeva byla vybrána tak, aby ladila se stávající pestrou dřevěnou podlahou v červeno-hnědých tónech.

Ve vstupním prostoru do bytu byla navržena velkorysá rohová skříň, která za svými bílými skříňkami nabízí dostatek úložného prostoru. Otevřené dřevěné niky s černými rámy svou proporcí a kompozicí nábytek tvarují a nabízejí dostatek odkladného prostoru pro každodenní využití.

V obývacím pokoji se hlavním motivem stala vinotéka / bar / knihovna, která svou kombinací materiálu a osvětlení rozšiřuje jinak užší obývací prostor
s pohovkou.

Obývací pokoj na jedné straně uzavírá televizní skříňka s osvětlením a na druhé jídelní část.

Kuchyňský kout byl doplněn o barový stůl s vestavěnou ledničkou, skříněmi
a dodatečnou pracovní plochu se zabudovanými zásuvkami. Dřevěné niky
s orámováním z černého kovu opticky propojují nově navržené kusy nábytku.

Vedle barového pultu se nad černými kovovými nohami stolu vznáší deska jídelního stolu.

V ložnici byly navrženy vestavěné skříně se zrcadly pro zvětšení prostoru
a s volně přístupnými ukládacími plochami s dřevěným obkladem a černými kovovými prvky.

Noční stoleček s výsuvným tablárem je vzhledem k nedostatku místa na jedné straně zakomponován do vestavěné skříně a na druhé straně elegantně levituje nad podlahou a řekou. Noční lampička byla navržena společně se stolečkem a je provedena z černého kovového profilu se zapuštěným LED osvětlením.

Autorská zpráva
Foto Studio Savec