Knihovna s pracovním koutem

07.11.2014 Nábytek, doplňky, Služby bytového architekta

Věra Konečná
/ Pro snadnější umístění prostorné knihovny a pracovního koutu do obývacího pokoje se stůl začlenil mezi police knihovny.

*

Obytný prostor s kuchyní chtěli klienti doplnit velkou knihovnou a stolem pro práci s počítačem. Jediná vhodná plocha pro umístění knihovny byla při stěně se vstupními dveřmi do místnosti, vzhledem k zalomení stěny ale nebyla dostatečně dlouhá. Navíc pracovní stůl, který už byl zakoupený, se při provozu ukázal jako příliš malý, vedle počítače chybělo místo na odkládání tiskovin potřebných pro práci. Delší stůl postavený kolmo ke knihovně by se však do pokoje nevešel, na prostor pro pracovní kout těsně navazovala skříňka
s televizorem.

Návrh začlenil pracovní plochu stolu přímo mezi police knihovny, pro jejíž rozšíření využil celou stěnu až ke dveřím. V zapuštěné části kolem dveří jsou police hlubší, což je sice nepraktické pro ukládání knih, ale tato část se může využít pro umístění různých „krabic“, prvků na dokumenty a drobné předměty.

Knihovna v čtvercovém rastru je rozdělena na horní otevřené police
a uzavřené skříňky ve dvou spodních řadách pod výškou desky stolu. Do otevřených polic by se při podlaze prášilo, navíc by do nich mělo volný přístup také malé dítě a jeho psí kamarád. V hlubší části knihovny se místo dvířek osadily zásuvky, které doplnily chybějící úložné prostory kuchyňské sestavy.

Nad deskou stolu je několik čtvercových polí vynecháno pro umístění monitoru, navazující pole jsou opatřena dvířky, aby se tu uschovaly pracovní materiály, přitom byly po ruce.

Sestava knihovny překryla elektrické zásuvky a připojení TV, veškeré kabely jsou tedy vedeny vnitřním prostorem skříněk. Do plochy stolu je zapuštěna otočná zásuvka, která překryté zásuvky supluje.

Stejně jako kuchyňská sestava je knihovna čistě bílá, aby příliš nevyčnívala do prostoru a opticky místnost nezmenšila. Pracovní deska stolu se od bílého základu odlišuje materiálem, byla pro ni zvolena dubová spárovka, která koresponduje s podlahou, jídelním stolem a televizní skříňkou. Namísto úchytek u dvířek a zásuvek bylo zvoleno dotykové otevírání.

Autorská zpráva
Foto archiv autorky a klientů

*

*

*

*