Úprava bytu v novostavbě

14.12.2015 Malé byty, Rekonstrukce

Eva Bradáčová
/ Přestavba
bytu 2+kk vytvořila plnohodnotný prostor pro děti a ložnici pro dospělé, navíc vtiskla bytu osobitý vzhled.

*

Klienti si zakoupili byt v developerském projektu západně od Prahy. Při koupi nemovitosti se spokojili se standardem, který jim developer nabízel. Během šesti let se ujistili v tom, že zapadat v davu není jejich styl a svému domovu potřebují dát osobitý vzhled. Byt je svojí výměrou vyhovující, místnosti jsou prostorné, rodina oceňuje umístění v dobré lokalitě a nádherný výhled do zahrady. Nicméně dělení bytu 2+kk není zcela optimální pro čtyřčlennou rodinu.

Obytný prostor s kuchyní sloužil převážně jako herna pro děti. Zbylý pokoj poskytoval útočiště pouze přes noc a během dne nebyl moc využívaný. Rodiče a ani děti neměli svůj koutek, kde by každý našel trochu soukromí. To vyžadovalo změnu.

Cílem tedy bylo vytvořit plnohodnotný prostor pro děti a polosoukromou ložnici pro dospělé, dále vtisknout styl koupelně a WC, dobře zorganizovat
a maximalizovat úložné prostory v komoře a vstupní chodbě.

Atypická vestavěná sestava u vstupních dveří do bytu v sobě zahrnuje úložné prostory pro většinu oblečení a obuv. Součástí je čalouněná lavice pro pohodlnější obouvání a odkládání věcí. Do sousedící komory se díky policím přehledně vešly kromě pračky a sušičky také všechny úklidové pomůcky
a prostředky na praní.

V obytném prostoru došlo k částečnému přepažení pomocí víceúčelové knihovny. Spodní část má uzavřené úložné prostory. V horní části uzavřené úložné boxy směrem ode zdi ubývají a do prostoru následně vystupují už jen police. Díky tomu knihovna působí odlehčeně a nijak nebrání prostupu denního světla do zbytku místnosti. Některé z úložných prostorů mají přístup od pohovky, jiné ze strany postele. Najde se zde tedy místo pro doklady, korespondenci a dokumenty, deky, přehozy i drobné oblečení.

Dětský pokoj je klučičím rájem. Každý z chlapců má svůj psací stůl a spoustu úložných prostor, kde mohou vystavovat své oblíbené hračky a knížky. Veškerý nábytek je umístěn po obvodu místnosti, aby uprostřed zůstal prostor na hraní, což je pro děti velmi důležité.

Zásadní proměnou prošlo hygienické zázemí. Nevzhledné obklady a dlažbu nahradila vodě odolná stěrka. V okolí umyvadla přibyly odkládací police
z materiálu Staron a na stěně je zavěšena skříňka se zrcadlem pro uložení hygienických potřeb a kosmetiky. Montážní dvířka na WC se vyměnila a přístup do šachty se stal nenápadným.

Součástí rekonstrukce byla také výměna podlah, lištování a dveří. Dřevěná podlaha nahradila laminátovou a její medový odstín dává interiéru hřejivý tón. Bílé podlahové lišty podtrhují eleganci dubové podlahy a navazují na barevnost dveří a nového nábytku. Do obývacího prostoru se osadily posuvné dveře do pouzdra z pískovaného skla. Ostatní otvíravé dveře jsou lakované
a svou nenápadností nenarušují plynulost prostoru.

Plocha 78 m2.

Autorská zpráva
Foto Jiří Ernest

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*